Ridelærerstudentene til Cadre Noir

Fra den berømte forestillingen ved Cadre Noir. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  28.10.2009

To superspennende dager venter ridelærerstudentene på Starum når de skal besøke den prestisjetunge skolen Cadre Noir i Frankrike. 8 november reiser de nedover takket være at NHS i høst har fått EU-penger fra det såkalte Leonardo-prgrammet. Pengene skal brukes til utveksling og reisevirksomhet til utdanningsinstitusjoner i Europa. Når NHS velger å sende studentene akkurat til Cadre Noir, har det sammenheng med at Starum starter et nytt unghestkurs til våren med fokus på ridehester fra 2,5 år. På Cadre Noir drives et utstrakt unghestprogram som studentene vil få innblikk i. 
Cadre Noir er det nasjonale utdannings-og komptansesentret innenfor fransk ryttersport. Det ligger i Saumur, ca 30 mil sørvest for Paris. Cadre Noir eier 330 hester, alle av dem fransk varmblods ridehest. Nå på høsten arbeider de mye med 3-åringene som er plukket ut fra oppdrettere i Normandie, og som nylig har kommet til Cadre Noir for innridning. Det finnes 7 ridehus, og det flotteste av dem tilbyr en timeslang oppvisning hver uke i turistsesongen. Hvert år mottar skolen 60 000 besøkende. I tillegg til å drive utdanning, er Cadre Noir også et attraktivt treningssted for ryttere på høyt nivå. Eiendommen har 50 km med ridestier, der man blant annet finner rundt 100 naturlige hindere.  
EU-pengene som finansierer turen gjelder kun for ridelærerutdanningen, men NHS tar sikte på å søke Leonardo-midler som også kan komme travtrenerutdanningen til gode, opplyser rektor Arne Amlien.