Mirakelføllet i Sikkilsdalen

Elstad Tinja er funnet- glade hjelpere er fra v. spesialrådgiver Tore Kvam, hestegjeterne Lars Eide Teigen og Jens Tangen (skjult) og eieren Stein Bentstuen. Foto: Ada Engødegård
Skrevet av Kari Hustad,  17.08.2010

Alle hadde avskrevet henne som død et sted i Sikkilsdalen. Men det 3 måneder gamle hoppeføllet forbløffet alle. Hun overlevde i høyfjellet mutters alene i 8 dager.
I juni ble Elstad Tina og hennes mor, dølehoppa Ørnesstjerna, sluppet til fjells sammen med nærmere 80 andre hopper og tre hingster. Men for 14 dager siden ble spesialrådgiver og dyrlege Tore Kvam ved NHS alarmert av hestegjeter Jens Tangen i Sikkilsdalen om at et hoppeføll var blitt syk. Han dro oppover, og fant Elstad Tinja som var blind, nedstemt og meget slapp. Føllet hadde problemer med å orientere seg, og klarte ikke å holde følge med flokken. Mora var i ferd med å forlate føllet sitt og følge flokken slik hoppene ofte gjør når de skjønner at det kan gå mot slutten. Føllet ble behandlet med antibiotika og smertestillende. Dagen etter gikk Tore og gjeter Jens til fjells igjen for å se etter føllet, men da var Elstad Tinja søkk vekke. Flere hjelpere ble tilkalt for å gå manngard i håp om å finne føllet, men søket ga ingen resultater. Da mørket kom ga de opp, og Tore måtte varsle eieren, Stein Bentstuen, om at føllet var borte fra flokken, og trolig død.
Og her kunne historien fått en sørgelig slutt.
Men i forrige uke møttes hesteavlsorganisasjonene på Sikkilsdalsseter for å diskuterer avlsspørsmål. Stor var derfor gleden da det kom  beskjed om at føllet var funnet- i live! Synet var også kommet tilbake.
Tore og Stein deltok på møtet, og de hadde derfor fornøyelsen av hente føllet ned til setra- med båt! Føllet ble bundet fast slik at hun ikke hoppet på sjøen, og da hun kom i land begynte hun å beite. Lille Elstad Tinja var i forbløffende god form. Trolig har hun overlevd på å beite selv, og har fått i seg vann gjennom graset. Vanligvis går føllet sammen med mora si i 4-6 måneder.
Nå er hoppeføllet gjenforent med mora, som ble tatt ut av flokken. Nå skal de fraktes hjem til Eidsvoll så snart det er praktisk mulig. Hva som egentlig har skjedd oppe i fjellet får vi nok aldri vite. Men trolig er det snakk om en type ytre påvirkning som f eks et spark eller et fall, og ikke noen form for infeksjon.
Møtedeltakerne på Sikkilsdalsseter fant ut at føllet burde få et nytt navn etter den dramatiske opplevelsen i høyfjellet. Det var hesteier Stein enig i, og etter en forslagsrunde heter nå føllet Livia. Siden hun ble funnet - og det var liv i 'a.