Sterk helg for Merete

2 år gamle Stumne Ronja viste seg fram på beste vis tross klabb og babb i helga. Foto: Privat
Skrevet av Kari Hustad,  15.09.2010

For hesteeier Merete Viksås fra Roa var sist helg en salig blanding av oppturer og mareritt. Bilen hennes stanset 6 ganger på Haukelifjelll. Til slutt var det full stopp. I hestehengeren sto V75-deltaker Stumne Saga og hennes to år gamle datter. Merete hadde nemlig følgende kreative plan for helga: Først reise til Dyrskun på Seljord for å stille Stumne Saga på morgenkvisten. Deretter skulle hun fortsette over fjellet og til Bergen Travpark for å starte i siste avdeling i V75 med den samme hoppa. Og til slutt skulle 2 år gamle Stumne Ronja få vise seg fram på unghestskuet på Dyrskun på søndag. 
Merete hadde sørget for å kjøre en bra bil som kom rett fra service.Turen fra Roa til Seljord gikk greit, og utstillingen gikk aldeles strålende for den 9 år gamle Stumne Saga. Med 2.premie og karakterene 8/9/7/8/8/9 forlot Merete og hennes hester Seljord med stor optimisme foran oppgave nummer to: V75-løp.
- Vi skulle starte i et hoppeløp som var siste avdeling med start ca klokka 17. Men turen utviklet seg  til å bli temmelig nervepirrende takket være bilen som første begynte å riste noe voldsomt. Så stoppet den helt. Dette gjentok seg 6 ganger, og jeg klarte ikke å få start på bilen igjen før det hadde gått 10 til 15 minutter. Vi sneglet oss avgårde ned til Bergen, og ankom Travparken en time før start, forteller Merete.
Den dårlige oppladningen til tross, Stumne Saga gjorde et kanonløp og kom inn til en flott andreplass, noe som ga Merete 50 000 kroner inn på kontoen.
Så var det bare å komme seg i retning Haukelifjell igjen. Unghestskuet i Seljord på søndag ventet! Det var nå de virkelig store problemene startet. For rundt midnatt ville bilen absolutt ikke mer. Midt på Haukelifjell var det bare å ringe NAF. Men hva med hestene- hvor skulle hun gjøre av dem? Høy og kraftfôr lå i Seljord der hun og hoppene egentlig hadde tenkt å hvile ut, og i hengeren hang kun to høynett. Stallplass var ikke lett å finne midt på fjellet, og hun begynte å ringe rundt til kjentfolk-midt på natta. Men det var ikke mye respons å få på denne tida av døgnet. Mens hun og mannen fra NAF sto der og spekuerte, fikk Merete plutselig start på den lunefulle bilen igjen. Da var det bare å krysse fingrene, og håpe at det holdt. I halv fem-tida på morgenen trillet en sliten sjåfør og to trøtte hopper inn på Dyrskun- 7 timer seinere enn planlagt.
Siste dag på Dyrskun opprant, og 2-årshoppa etter Moe Odin gjorde ikke skam på verken far eller mor. Dommerne ga henne karakterene 10/10/10/9 og dermed kunne en småtrøtt Stumne Ronja smykke seg med tittelen beste 2årshoppe i kaldblodsklassen. Under Best in Show var det vanskelig å holde øynene åpne for både hest og mønstrer, men Merete er helt sikker på at den unge damen ble nest best.
Og oppskriftsmessig nok gjorde bilen en siste stopp på Notodden på vei hjem. Da var grensa nådd for Merete og hoppene hennes, som fikk hjelp til å lesse de firbeinte over i en annen transport ved hjelp av gode hestevenner.
At Stumne Sirius, også han oppdrettet av Merete, gikk hen og vant på Sørlandet samme kveld fikk ikke den slitne oppdretteren med seg på søndag, for da var hun langt inne i drømmeland. Og det var nok de to tøffe kaldblodshoppene også som omsider kom seg hjem til stallen på Roa etter en strabasiøs helgeutflukt.