Nordisk kuskeforbrødring på Starum

En av ponniekvipasjene spenner for på Starum torsdag formiddag. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  04.08.2011

Kusker og hester fra hele Norden og de baltiske landene er samlet på Starum denne uka for å delta i Nordisk-Baltisk mesterskap i kjøring. I kjøring konkurreres det i disiplinene dressur, maraton og presisjonskjøring. Det kan være enten en,to eller fire hester foran vogna. Her konkurreres det med andre ord på mange ulike nivå. Ponnier og hester konkurrerer hver for seg, og det finnes egne klasser for juniorer/yngre kusker. Under stevnet kjøres det også nasjonale klasser.
Rundt 65 hester fra tilsammen 7 land er nå på plass. Alle hester er oppstallet her, og folk bor enten på internatet , i campingvogner  eller i hestetransporter som har egen living. Danskene var blant de første til å installere seg. De har sikret seg en egen camp med danske flagg på biler og campingvogner. I den danske kolonien er det god stemning, selv om noen av kuskene mente det var en ny opplevelse for hestene å forholde seg til alle bakkene som de ikke er vant til hjemme. 
Vognparken som følger med kjørehestene er imponerende, og ekvipasjene som traver rundt på anlegget er et stilig syn. Torsdag kjørtes det dressurklasser fra kl.9 til 18, fredag er det dressurkjøring fra 9 til 20, lørdag er det maraton fra 10 til 17 mens siste dag er søndag 7.august der det er presisjonskjøring med hinder og porter. Hindrene kan også være vanngraver og små broer som ekvipasjene skal kjøre over. Klassene avsluttes klokka 13.40, og klokka 14.00 er det prisutdeling og avslutning av stevnet.