Ridelærerutdanningen på NHS: Eneste hane i kurven

Ridning- en jentegreie? Ikke for Jim-Marius. Og iallfall ikke for mange toppryttere både her i landet og ellers i verden. Fot: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  23.11.2011

Jim-Marius Sveen er ikke redd for å gå mot strømmen. Som eneste mannlige innslag blant høstens ridelærerstudenter stortrives han som fisken i vannet- eller skal vi si som hanen i kurven? Mange av vennene hans skjønner ikke at han har valgt en sånn jentegreie som ridelærerutdanningen er.
Jim-Marius kommer opprinnelig fra Oslo, men bor i Hurdal. Han gikk hestefaglinja på Hvam videregående skole. Her var det også bare jenter i klassen.
-Det var vel en gutt i klassen under meg, men han sluttet, erindrer Jim-Marius, som fikk inntrykk av at en god del av guttene på skolen som gikk på andre studieretninger så litt ned på hestefaget som "bare" besto av jenter.
Jentegreie på 700 kilo
- Jeg lurer på om en god del av dem egentlig var redd for hestene, spekulerer Jim-Marius, i det han leier ut hesten han nettopp har ridd i dagens sprangtime for en liten fotosession utenfor stallen. 13 år gamle Louidor er en dansk varmblods som rager ca 1,73 m over manken. Skal vi gjette på at Louidor veier rundt 700 kilo? Nok til å skremme vannet av gutta er livredd hester. Men ikke Jim-Marius eller noen av hans kvinnelige medstudenter.
- Jeg synes jeg har lært mye her. Jeg har ridd mest dressur før jeg kom hit, så det er nok særlig på sprangdelen at jeg har forbedret meg. Lærerne våre er svært engasjerte, og en hest som Louidor er også med på å gjøre meg til en bedre rytter og dermed en bedre ridelærer. Dessuten synes jeg det er gøy å undervise barn.
At det går oppover med rideferdighetene viste han da han deltok i klubbstevne hjemme i Hurdal nylig. Resultatet ble 4 seire, 1 andre, 1 tredje og 1 fjerdeplass.
Lett å få jobb
Jim-Marius har planene klare. Han vil fortsette Ridelærer II og III, dersom han består eksamen for Ridelærer I til jul. Går det veien, blir det en ny runde på Starum fra januar av. Jobb er han uansett sikret, for ridelærerne er attraktive på rideskoler over hele landet.
Feil kamerater?
Jim-Marius er ikke første "gutte-enkling" på ridelærerutdanningen på NHS. Trond Clemmetsen (bildet under) som i dag er spranginstruktør på utdanningen, husker selv med glede hvordan det var da han avsluttet Ridelærer III i 1991.
-Jeg hadde det som plommen i egget!  Det er så mange hyggelige og søte jenter som driver med ridning. Selv fant jeg henne som jeg i dag er gift med på ridelærerutdanningen. Kameratene til Jim-Marius burde være misunnelig på ham, som får gå her på Starum helt alene som gutt, smiler Trond. Han legger samtidig til at når man kommer opp på toppnivå i ryttersporten, så er det gutta som dominerer. Det ser man både nasjonalt og internasjonalt.