Svikter dølahestfolket Sikkilsdalen?

Det er laber interesse for å slippe dølahest i Sikkilsdalen i år. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  08.06.2012

Om få dager går fristen ut for å melde hopper til de tre hingstene som skal gå i tradisjonsrike Sikkilsdalen i sommer. Interessen for å delta i slippet er derimot rekordlav, og dersom det ikke meldes flere hopper må NHS vurdere å avlyse slippet.
1.premiehingsten Gjerde Blæsen har pr 7.juni kun 3 hopper påmeldt, mens den andre dølahingsten, Nordby Tromf, har 5 hopper så langt. For kaldblodshingsten Briskeby Philip ser det noe lysere ut, da han har 16 påmeldte hopper.
Å slippe hingst med hoppefølge i Sikkilsdalen har vært en årlig tradisjon siden 1868. I år er det 150 år siden det første hesteslippet i regi Norges Hesteavlsseter som skjedde i Heimdalen.

Hingstevalg i samråd med de aktive

- Den labre interessen for å slutte opp om Sikkilsdalen i år er skuffende, sier direktør Vegard Thune ved NHS.
Da hingstevalgene til årets slipp ble kjent, reagerte flere på at Gjerde Blæsen skulle slippes igjen. Den samme hingsten ble nemlig brukt for 2 år siden. Landslaget for dølahest stimulerer til bruk av 3 og 4-årige hingster ved å gi tilskudd til hoppeeiere.
- Gjerde Blæsen er 6 år gammel, men har få avkom i tillegg til at han bærer på linjer som det ikke er mange av i rasen. Han har dessuten eksepsjonelle resultater både på utstilling og i bruksprøver, sier Vegard Thune.
- Det er også viktig for NHS å få fram at hingstevalgene skjer i samarbeid med tillitsvalgte fra Landslaget for Dølahest. Valgene er tatt sammen med styreleder, leder av avlsutvalget i landslaget og tillitsvalgte fra Akershus Dølahestlag, Gudbrandsdalen Dølahestlag og Nord Østerdal Dølahestlag. Valget av hingster til Sikkilsdalen bestemmes med andre ord i fellesskap.  

Kaldblodsslipp?
Fristen for å melde inn hopper til Sikkilsdalen er satt til 10.juni. I verste fall kan slippet bli avlyst.
- Vi er forpliktet til å arrangere slippet, men ikke dersom hoppene uteblir. Et annet alternativ kan være å slippe kun den ene hingsten som har mottatt et visst antall; kaldblodstraveren Briskeby Philip. Men mest av alt håper jeg at dølahestfolket selv slutter opp og melder hopper til årets slipp, avslutter direktør Vegard Thune.