Gøy og nyttig i vinterferien

Ridelærer II-student Jim Marius Sveen og Starums Tin-Tin viser hvordan hesten skal sales opp foran de unge rytterne. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  01.03.2012

Ikke alle prioriterer ski og hyttetur i vinterferien. Hver dag denne uka har en gruppe unge ryttere, alle jenter, benyttet anledningen til å ta rytterknappen på NHS. Johanne Skullerud sjekker høvene til Kartell før ridetimen. Mange av dem går allerede på rideskolen der ridelærerstudentene ved NHS underviser. 
Rytterknappen består av i alt 5 trinn, og 3 av dem var det mulig å avlegge på Norsk Hestesenter denne uka. I merkeprøvens grad I inngår basiskunnskap der rytterne viser at de kan gjøre noen arbeidsoppgaver med en hest som ofte veier et halv tonn eller mer.
Karoline Skaugerud sørger for at shetlandsponnien Madde blir ren og penHestejentene viser at de både kan pusse hest, rense høver, sale opp, leie hest og ri i skritt. Under rideknappen grad III viser de at kan litt teori om hestens fôr, og at de mestrer hesten både i skritt, trav og galopp. Dommere og lærere på merkeprøvene er ridelærerstudentene på NHS. 
Etter at Jim-Marius og de andre ridelærerstudentene hadde gått gjennom hva oppgavene går ut på, var det bare å sette i gang med børster og utstyr før ekvipasjene viste hva de kunne i ridehuset. Alt ble nøye vurdert av ridelærerstudentene, og på slutten av dagen vanket det diplom. Kravene skjerpes etterhvert, og de som har bestått Rideknappen Grad 5 kan ta såkalt Grønt Kort. Når den prøven er bestått kan man delta på et stevne i regi av Rytterforbundets mange rideklubber.  
Hestekunnskap trengs i Norge, og utlært blir man aldri. Vi regner med at det finnes rundt 100 000 hester her i landet.