Elding og Spikeld utnevnt til Elitehingster

Olav Hauge mottok igår heder og ære som eier av Elding som nå er utnevnt til Elitehingst, 5 år etter at hingsten døde. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  09.11.2012

For første gang har det blitt utnevnt en Elitehingst i norsk travsport. Det skjedde i går kveld på Biri da kaldblodshingsten Elding, som døde i 2008, fikk den ærefulle tittelen. Elitehingst ble innført som en del av det nye utstillingssystemet. Det er Kåringsnemnda som står bak utnevnelsen som går til avlshingster som kan vise til eksepsjonelle prestasjoner i avlen. Under en tilstelning på Biri i går fikk eierrepresentant for Elding, Olav Hauge, overrakt en Elitehingst-plakett.Harald Kvåle, eier av Spikeld Elding fikk aldri sin høyst fortjente 1.premie, fordi han døde ei uke før han skulle vises med avkomsgruppe på Dyrskun i 2008. Utstillingsreglene den gang tilsa at hingsten måtte møte fysisk for å få 1.premie. Etter at reglene nå er endret kan en hingst bli Elitehingst også etter sin død. Der er derfor ekstra spesielt at Elding ble den første Elitehingsten her i landet. 

Spikeld også Elitehingst
Men det stoppet ikke der. Elding-sønnen Spikeld fikk også utnevnelsen Elitehingst fra Kåringsnemnda under den samme tilstelningen. Spikeld har i likhet med sin far vist fremragende egenskaper som avlshingst og ble dermed også historisk mens han fremdeles er aktiv i avlen.  Det var derfor en stolt Harald Kvåle, som eier Spikeld, som kunne motta heder, blomster og ære på Biri i går kveld.