Utstillingssesongen 2012: Økt interesse hos eiere av kaldblodstraverne

Utstillingssesongen 2012: Stabilt på hingstene, noe fære unghester, men flere fjordhopper, kaldblodshopper -og unghester. Flere lyspunkter her synes kaldblodstraveren Hvals Gutten og avlsrådgiver Tore Kvam ved NHS. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  30.11.2012

Årets utstillingssesong er over, og nå er det tid for å studere statistikken. I alt ble det meldt 1354 hester til de ulike utstillingene fordelt på unghest, hoppe og hingsteutstillinger. Nytt av året er at eldre vallaker kan stille i offisiell klasse. Det positive med årets sesong er at kaldblodsfolket har vist en klart økende interesse for å melde hestene sine på utstilling. Dette gjelder både på unghest og hoppeutstillinger. Også blant hopper hos fjordhest og nordlandshest/lyngshest er det en del flere meldte sammenlignet med ifjor. 
- En viktig årsak til at kaldblodsfolket har meldt flere hester er utvilsomt Landsfinalen som foreningen Veikle Balder innførte for første gang i fjor, kommenterer avlsrådgiver ved NHS, Tore Kvam. Denne foreningen inviterer de beste 2 års hingstene og hoppene fra utstillingene til finalen på Biri i november. Her er det pengepremier til de beste samt heder og ære å hente. Dette har stimulert folk over store deler av landet til å vise unghestene sine på de offisielle utstillingene gjennom året. Også blant kaldblodshopper over 2 år er det en økning på 16 dyr sammenlignet med fjoråret.Kanskje snakker vi om en sideeffekt. 
Også for fjordhopper var det var nesten 20 flere meldte hopper i år enn i fjor. Samtidig viser tallene fra unghestutstillingene at både dølahest og fjordhest hadde 20 færre meldte hester i år enn i 2011, opplyser Tore Kvam. 
Du finner statistikker for alle raser som var meldt til de offisielle utstillingene, samt ytterlige faktainfo her.