Lyngshestdagan i Troms

Nordlandshesten/lyngshesten Næsti og Petter Bruvold hadde en fartsfylt oppvisning i Troms i 2006. Til helga blir det like mye action når den tøffe rasen skal vise seg fram i alle sine avskygninger under Lyngshestdagan. Foto:Jan R.Olsen
Skrevet av Kari Hustad,  04.09.2012

Helga 7. – 9. september er det igjen duket for ei trivelig og aktiv helg når Nord-Norsk Hestesenter (NNHS) inviterer til Lyngshestdagan. Alslaget for lyngshest i Troms og NNHS står sammen om arrangementet. Det blir oppvisninger, utstilling og testløyper for føll. Det vil også bli prøvd ut såkalte "Signaturaktiviteter". Birgit D. Nielsen på NNHS forklarer:

-Mange hesteraser er kjent for noe de er spesielt flinke og velegna til. Alle vet at islandshesten kan tølte, og i alle fall vet alle at traverne kan trave og kanskje vet ganske mange at fjordingen er flink til å ta seg fram, men hva er vår hest flink til? Alt! sier vi som kjenner nordlandshest/lyngshest – og det er jo helt sant! Men hva er den aller flinkest til – hvilke egenskaper vil vi at folk der ute – de som ikke kjenner hesten vår skal vite om? Hvilke bilder og assosiasjoner ønsker vi å gi av hesten vår?
Dette er omdømmebygging og det er vår jobb å bygge et tydelig og attraktivt omdømme for vår hest. Da vil flere vite om rasen, flere vil ønske å ha den og bruke den – vi får solgt hestene og oppdretterne kan bedekke flere hopper og rasen blir ikke lenger utrydningstrua!

Derfor prøver vi denne helga ut signaturaktiviteter. Vi skal ha to voksne test-ekvipasjer og en unghest med på utprøvinga. Publikum er en veldig viktig del av denne utprøvinga. Alle som ønsker det (og vi håper at alle vil!!) kan få svare på et skjema om hvordan de likte de ulike momentene i løypa.

Film om nordlandshesten/lyngshesten
Forøvrig har avisa Nordlys laget en fin film som viser hestehverdagen for en av de mange ildsjelene innenfor nordlandshest/lyngshest-miljøet; nemlig Geirmund Vik. Du kan laste ned filmen her. 

Her er programmet under Lyngstdagan: 
(med forbehold om forskyvninger og endringer):

Fredag 7. september:

1700 – ca 2100: dressurridning klasse LC (Gropa) – ca 25 startende ekvipasjer

1900: føllmønstring (Ridehallen). Foreløpig påmeldt 4 føll. Eksteriørbedømming og miljøløype *.

2000: miljøløype for to-årige lyngshester (Ridehallen)**. 5 – 6 to-åringer påmeldt

2100: dressurridning klasse LB (Ridehallen) – ca 10 startende ekvipasjer

 

Lørdag 8. september:

0900 – ca 1100: presisjonskjøring (Gropa) – ca 10 ekvipasjer

1000: start utstilling med første fellesmønstring (Ridehallen) deretter: fellesmønstring er 1050 og 1120 og 1230 og 1406

1000 – 1435: eksteriørbedømming (Ridehallen) – pause fra 1200 - 1230

0930 – 1315: bruksprøver; ridning, kjøring og tømmekjøring i gropa og på travbanen (13 bruksprøver)

1200 – 1300: trav- og monté-løp (Travbanen) 1 + 3 heat

1430 – 1530: utprøving av SIGNATURAKTIVITET , start i Gropa.***

Ca 1545: oppvisning fjordhest-spann og bildespill nordlandshest/lyngshest

1600: Oppstilling og premiering

Ca 1700: gymkhana (Gropa); Ny øvelse under Lyngshestdagan

2000: Utstillingsmiddag på Høgtun. Åpen for alle NB: påmelding til NNHS innen tirsdag

 

Søndag 9. september:

0900 – ca 1200: dressurkjøring (Gropa) ca 10 ekvipasjer

1100-ca 1430: sprang 60 cm (ca 15 startende), 70 cm (ca 20 startende), 80 cm ca 10 startende

Umiddelbart etter sprangklassene: premiering Lyngshestdagan: Beste brukshest

Premiering for øvrig etter hver klasse.

FAKTA OM MILJØLØYPA:
I miljøløypa vil føllene se og passere ulike gjenstander/momenter. De vil bli filmet når de går gjennom løypa og filmene vil bli brukt til utvikling av lynnetester for de tre små nasjonale rasene (fjording, dølahest og lyngshest). Heidi Elvebo vil også være med og vurdere/beskrive føllenes reaksjonsmønster gjennom miljøløypa

Det ble arrangert en føllmønstring i Nordreisa i 2010. I forbindelse med denne mønstringa ble føllene leid gjennom ei miljøløype. Flere av de samme hestene gikk gjennom ei tilsvarende løype da de var ett år og nå er de altså to år. Denne helga skal de gjennom ei tilsvarende løype på nytt. Hensikten er å finne ut om lynne-egenskaper kan registreres tidlig i en hest sitt liv og om noen eller mange egenskaper er like i hele hestens liv. Etter hvert vil man forsøke å finne ut hva registreringene betyr i den voksne hestens liv og for hestens bruksegenskaper.

 Løypa:

  • Hestene skal ris/leies/kjøres opp og ned en av de bratte sidene i gropa
  • Deretter får vi noen hurtig-strekk i galopp og trav på travbanen på tid
  • Innlagt forsering av trapp og åpning/lukking av grind
  • Skifte fra sal til vogn; forsering av maraton og presisjonshindere på tid
  • Avslutning med en konsentrasjonsøvelse (snu i trangt rom el. tilsvarende)