Blogg fra ridelærer Kristina i Tyskland

Kristina Johansen er nyutdannet Ridelærer III. Hun har det som plommen i egget på en stor stall i Tysland.Foto: Privat
Skrevet av Kari Hustad,  04.04.2013

Til jul avsluttet Kristina Johansen sin RidelærerIII-utdanning på NHS. Like over jul reiste hun sammen med hesten sin Lee ned til Tyskland og stallen til familien Hess, som er en meget anerkjent navn både i tysk og internasjonal ryttersport. Christoph Hess er internasjonal dressurdommer og utdanningsansvarlig i det tyske rytterforbundet DOKR.
Det er ca 120 hester på stallen der det drives kjøp og salg av hester. Her jobber altså Kristina. Dagene er lange, men spennende, og består blant annet av å ri 6-7 hester daglig, forteller Kristina i sin blogg:

Etter hvert som eksamen for Ridelærer III nærmet seg var jeg veldig usikker på hva jeg ville gjøre etter min tid som student på Starum var over.
Valget sto mellom å bli i Norge å jobbe som ridelærer eller å dra til utlandet for å ri og jobbe med min egen ridning.

- Nå bor og jobber jeg som rytter/working student i Tyskland og stortrives!

Med hjelp fra dressurinstruktøren på Starum, Trude Vaslestad, tok jeg kontakt med en tysk trener og dommer, Christoph Hess, for å høre om han visste av et bra sted jeg kunne jobbe. Han svarte og var veldig behjelpelig, og nå jobber jeg hos hans sønn, Grand Prix-rytter Philip Hess, på Hof Bettenrode. Hof Bettenrode driver med kjøp og salg av hester, tilridning, undervisning, konkurranse, oppstalling og rideskole og det er ca. 120 hester på stallen (litt usikker på antall). Det ligger midt i Tyskland like utenfor Göttingen, ca. 1 times kjøring fra Hannover.

Her er det lange arbeidsdager og hardt arbeid. Jeg begynner på jobb 06:30 om morgenen med fôring og møkking og etter en rask frokostpause begynner jeg å ri vanligvis rundt klokken 9. Jeg rir ca. 6-7 hester hver dag, men dette varierer etter hva de ulike hestene skal gjøre hver dag. Min egen hest, Lee, som jeg kjøpte da jeg var på Starum er med meg hit, og han er inkludert i de hestene jeg rir, så jeg rir ham hver dag i arbeidstiden. Kristina Johansen foran stallene i Hof BettenrodeVanligvis starter jeg med ham om morgenen for å få en fin start på dagen :)
Når alle hestene er ferdig trent er det fôring og stallarbeid før dagen er over, når vi er ferdig varierer veldig men er vanligvis rundt klokken 19.

Vi er for øyeblikket 5 jenter som jobber i stallen, alle med ulike arbeidsoppgaver. Tre av oss som jobber rir i tilegg til Philip. Alle har fri en dag hver i uka, så avhengig av hvem som har fri varierer arbeidsoppgavene litt. I tilegg til oss 5 er det 4 andre som jobber i stallen. Jeg snakket ikke et ord tysk når jeg flyttet hit men lærer underveis. Det kan ofte by på misforståelser, men heldigvis snakker de fleste godt engelsk.

Jeg trener i hovedsak for Philip som er en utrolig dyktig rytter og trener, men også for hans far, Christoph, som jobber på Warendorf men kommer hit jevnlig. Jeg får god hjelp med min egen hest og de andre hestene jeg rir som er salgs- og tilridninghester i ulike aldre og på ulikt nivå.

 På ridelærerutdanningen på Starum red vi ulike hester i både sprang og dressur, vi hadde hester til innridning på trinn II og remonter til tilridning på trinn III. Alt dette har jeg nå bruk for hver dag når jeg rir siden jeg har ulike hester med ulike utfordringer. Det har gitt meg et bredt spekter og en solid grobunn i ridningen min som jeg nå bygger videre på. På Starum lærte vi også all teorien bak det vi gjør i praksis og en masse problemløsninger som jeg nå har bruk for daglig i ridningen og når jeg snakker med kunder eller underviser.

Hvor lenge jeg blir her vet jeg ikke enda, men så lenge jeg trives og har utbytte av det ridemessig blir jeg værende. Jeg rir masse, lærer et nytt språk, treffer nye mennesker og utvikler med som rytter og ridelærer. Det er en god ting å ha i bagasjen når jeg en dag flytter tilbake til Norge og skal stå på egne ben :)
Kristina Johansen