Resultater fra kåring Norsk varmblod

Norskfødte Tobajo Pik Disney II er bare 4 år. Med sine 168,5 cm over manken imponerte han både dommere og testryttere.Foto: Tore Kvam
09.04.2013

Det har vært kåring for varmblods ridehest på Lefdal i Vestfold nylig, og resultater med dommerkort finner du her. Utstillingsbestyrer fra NHS, Tore Kvam, har denne oppsummeringen:

Det flotte påskeværet på Østlandet vedvarte og laget en fin ramme for våryre hingster og forventningsfulle hestefolk som hadde funnet veien til Lefdals Rideskole i Vestfold. Selve kåringsarrangementet pågikk i 5 dager. Forberedelsene var godt ivaretatt av ildsjeler i Norsk Varmblod samt av Anders Lefdal og hans stab. Oppstallingsfasilitetene for hingstene er upåklagelige og dommerne får vurdert hingstene under godt tilrettelagte forhold under hele arrangementet.
18 innmeldte hingster
Av totalt 18 innmeldte hingster til de ulike klassene møtte 16 til bedømmelse. 15 av disse fullførte og fikk søndag ettermiddag opplest sin dom av mangeårig leder i kåringsnemnda, Cecilie Kilde. Nemnda i år besto av Guri Haarr og Cecilia Wallin, foruten Cecilie Kilde. For å ivareta de sprang- og gangartstekniske egenskaper hadde man også i år hentet inn rådgivere fra Holland, henholdsvis Rob Ehrens og Wim Ernes. Fremmedrytter på gangartshestene var Nikolai Kowalski og på spranghestene Søren Hedegaard. Helseundersøkelsene ble utført av veterinær Petter Myhre.
Norskfødt 4-åring imponerte
Kun to hingster slapp til slutt igjennom nåløyet i klasse 3. Den fireårige spranghesten BB Lord Dolcetto (Lordanos x Contendro I) viste god ridbarhet og oppnådde jevnt gode karakterer og fikk kåring for ett år. Det er ikke hverdagskost at testrytter tildeler toppkarakter for ridbarhet til en hingst som førstegangsvises, men det fikk man oppleve da Nikolai Kowalski hadde testet ut norskfødte Tobajo Pik Disney II (Tobajo Picez x Walt Disney I). Også dommerne berømmet kretsen rundt hingsten for meget god forberedelse. Hingsten er bare 4 år og er med sine 168,5 cm på manken en storvokst type.  Den har meget gode gangarter og endte til slutt opp med en gangartsindeks på 9,1 og velfortjent kåring.
Velpresentert JJ Hamsun
Klasse 2 består av hingster som er inne til andregangs visning eller hingster som har meritterende prestasjoner eller bedømmelser fra andre avlsforbund etc. Beste kåringsresultat i denne klassen oppnådde gangartshesten IPS Don Massimo (Don Larino x Santander H). Han fikk 9 i eksteriørindeks og 8,9 i gangartsindeks. Dette kvalifiserte for 2. premie og han fikk dermed utstillingens høyeste totalindeks. I denne klassen likte både publikum og dommerne svært godt norskfødte JJ Hamsun (Blue Hors Hotline x Sandro Hit). Han var meget velpresentert til kåringen og viste positiv utvikling fra han ble vist for to år siden. Det er frambeinstillingen hans som i sterk grad bidrar til at han pr. nå ikke oppnår indeks til høyere enn til 3. premie. I denne klassen oppnådde dessuten gangartshingsten Belamour 3. premie i tillegg til spranghestene Azteca VDL og Corino VDL. Azteca viste god sprangteknikk og Corino god kapasitet og ridbahet under prøvene.
21-åring med 600 avkom
I klasse 1 som består av hingster til siste gangs visning møtte i år kun en hingst. Dette gjelder bl.a. hingster med full bedømmelse fra annet anerkjent avlsforbund. I år møtte 21 år gamle Rubiquil (Rubinstein I x Roemer). Hingsten har selv gått Grand Prix dressur og har dessuten dokumentert avlsverdi på 152 gjennom å ha over 600 registrerte avkom i KWPN som plasserer han på en 4. plass av alle hingster med mer enn 10 avkom. Hingsten har pådratt seg en skade i venstre bakbein som preget hingsten ved framvisningen. Dommerne tildelte ham 3. premie.