Chairman Stephen- galopphesten som ble ridehest

Chairman Stephen med sin faste rytter fram til sommeren, Renate Aaseng. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  08.02.2013

For to år siden fikk NHS en spesiell julegave fra galoppmiljøet på Øvrevoll. Chairman Stephen, en høyreist fullblodsvallak født i USA, ble med fra stallen til galopptrener Arnfinn Lund og til Starum en førjulskveld i 2010. Planen var å lære Stephen opp til et liv som ridehest som kunne brukes i ridelærerutdanningen hos oss. Planen har fungert, men har krevd arbeid og tid. Instruktør Christien Kloos har lang erfaring med å omskolere fulldblodshester som kommer fra galoppbanen, og hun har lagt ned mye arbeid i hesten. Som kjent er hester ikke som maskiner, så noen avbrekk har det blitt på grunn av småskader. Dessuten bor det liten "Emil i Lønneberga" i Stephen, så et og annet "hyss" finner han på.  
Men i bunnen av det hele har Starum fått en hest som er meget lærevillig og glad, og som nå fungerer godt i RidelærerII-utdanningen. Før jul deltok Stephen også på et dressurstevne (lett C)sammen med ridelærerstudent Thea Vikshåland, så han får prøve seg på litt av hvert.
Det er student Renate Aaseng som bruker Stephen dette semestret, og de to kommer godt overens med hverandre. Vi har fulgt Stephen en vanlig dag, resultatet kan du titte på her:Chairman Stephen har fått opp dampen når det gjelder å spise høy. Å fôre en løpshest og å fôre en ridehest er to forskjellige ting, men Stephen har tilpasset seg godt.    
Chairman Stephen har fått opp dampen når det gjelder å spise høy. Å fôre en løpshest og å fôre en ridehest er to ulike ting, men Stephen har tilpasset seg godt.
 
Chairman Stephen og Renate Aaseng er snart klar for en  treningsøkt i ridehuset
Snart klar for treningsøkt i ridehuset

Det er uvanlig mange gravemaskiner og en del bråk ved stallene for tida, men Chairman Stephen er iskald og er ikke redd trafikk. Slår kanskje ihjel en mye om topplokket hos fullblodshesten ?
Det er mange gravemaskiner og en del bråk rundt stallene for tida, men Chairman Stephen er iskald og er ikke redd for trafikk. Slår kanskje ihjel en myte om topplokket til fullblodshesten?

Treningsøkt i ridehuset
Treningsøkt i ridehuset

Dette er skoninga som fungerer best for Chairman Stephen- det har hovslagerne i smia på Starum hjulet til med å finne ut. Med såle på frambeina minskes trykket mot hoven.
Dette er skoninga som fungerer best for Chairman Stephen. Den har man funnet ut av i tett samarbeid med hovslagerne i smia på Starum. Men såle på frambeina minskes trykket mot hoven.
 
Blide og fornøyde etter dagens trening
Blide og fornøyde etter dagens treningsøkt

Chairman Stephen bruker boots på bakbeina når han er ute med kompiser i luftegården. Det kan gå litt heftig for seg, og da er det kjekt å skjerme høvene.
Chairman Stephen bruker boots når han er ute med kompiser i luftegården. Det kan gå litt heftig for seg, og da er det kjekt å skjerme høvene.

Chairman Stephen har fått to kompiser som han deler luftegård med. Det trives han med.