Nybegynnerkurs i trav: Lykken er å sitte bak en hest

Med tandemvogn får man en trygg introduksjon til travsportens fasinerende verden. Foto: Kari Hustad
14.02.2013

På Starum har en voksen og meget lærevillig gruppe deltatt på nybegynnerkurs i trav denne uka. Det store flertallet av deltakerne var over 40 år, men hadde mange gode grunner til på melde seg på. Det er nemlig aldri for sent å begynne med travsport.
Denne uka har nybegynnerne lært seg å sele på hesten, de har vært i smia for å lære litt om hovpleie, de har hatt undervisning i trening av travhesten og om hvordan hesten skal fôres. Og ikke minst har de vært ute og prøvd seg i vogna. Instruktørene melder om en forsamling som har spurt og gravd om det meste og som har sprengt de fleste tidsrammer når diskusjonene først har kommet i gang.
Nå er det ikke helt riktig å kalle alle deltakerne på kurset for nybegynnere. Noen har vært borte fra travsporten i mange år og har følt behovet for et oppfriskningskurs. Andre har vært hesteeier i en årrekke, men har hatt hestene i profftrening. Kanskje blir det spørsmål om å få kjøre hesten sin selv en lørdag når det er oppholdsvær fra nå av? Atter andre har hatt hesteiere i familien uten helt å skjønne hva det er med travsporten som er så tiltrekkende.
Felles for dem er at de på siste dag under kurset kjørte hest på egen hånd etter å ha prøvekjørt med tandemvogn sammen med en erfaren kusk på forhånd. Under kurset var det også med to observatørere fra Forus og Sørlandet Travpark som driver med lignende kurs på ettermiddags-og kveldstid. Også her er interessen upåklagelig. På Sørlandet Travpark er 60 stk på kurs, og deltakerne mellom 3 og 73 år, så aldersspennet er det ingenting å si på.
Neste nybegynnerkurs på Starum holdes fra 15. til 19 april. Etter tilbakemeldinger fra denne ukas deltakere er kurste forlenget med en dag. Her er noen bilder fra kurset denne uka:

Tørrtrening- hvordan komme seg opp i vogna
Tørrtrening- hvordan komme seg opp i vogna på en effektiv måte

På med hodelaget
Hodelag og tømmer er snart på plass

Ut på treningstur med tandemvogn
Ut på tur med tandemvogn

Ute for første gang med hest.
Aktive løpshester, både varmblods og kaldblodstravere, ble brukt under nybegynnerkurset på Starum