9 dølahingster inn på Utvida bruksprøve

Skrims Halvdan Svarte var en av hingstene som deltok på Utvida brukrpøve i 2012. Foto: Kjersti Nerbråten.
Skrevet av Kari Hustad,  04.01.2013

Mandag 7.januar står i dølahestens tegn på Starum når 9 kåra dølahingster tropper opp for et 6 ukers opphold på Starum. Gjennom disse ukene skal de gjennom Utvida bruksprøve som er en del av kåringssystemet for de tre rasene dølahest, fjordhest og nordlandshest/lyngshest.
De 9 hingstene har allerede vist at de holder høy kvalitet ved at de er kåra. Nå skal de opp på neste trinn, og det er knyttet stor spenning til prøvene som går i gang.

Hensikten med prøven
Formålet med utvida bruksprøver er å registrere visse arvbare egenskaper under så like forhold som mulig. Dette gjøres med tanke på framtidig avl og vurdering av hingstens egen avlsverdi. Temperament, samarbeidsvilje og bevegelser blir vektlagt. Individets oppførsel, kapasitet og utvikling vil bli nøye vurdert og notert gjennom hele perioden.

Hingstene som deltar i år er: Randjo, Nerleirens Ludvik, Skrims Sverre, Skjåk Balder, Espeset Borken, Smedsmo Mynt, Nordby Tromf, Moprins og Tangen Stjernen.

Hestene ankommer Starum mellom 9.00 og 10.00. Mellom kl.10.00 og 12.00 blir det kjøring, og mellom kl.13.00 og 15.00 blir himgstene rid.. På inntaksdagen er det eierne selv som presenterer hestene. Publikum er hjertelig velkommen til å overvære det hele.