Evija- en rollemodell

Evija Lie, avdelingsleder på NHS, trives godt sammen med dølahesten Starums Major, en rase hun har flust av hjemme på Nes også. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  03.01.2013

Det begynte med jordbærplukking på Nes på Hedmarken. Men dama med bachelor i husdyrfag og økonomi/ledelse fra Latvia ønsket å gjøre noe annet. Gjennom Global Future- et prosjekt i regi NHO- torde hun å søke engasjementet som leder på avlsavdelingen på NHS. Evija Lie fikk jobben, og trives godt både på Starum og hjemme på Nes der hun er vel etablert med famile. Dølahest har hun også, hele seks i tallet.
- De første jobbsøknadene jeg sendte her i Norge fikk jeg ikke engang svar på, forteller Evija som nå har bodd 10 år i Norge.
En bedrift på Gjøvik var på jakt etter en russisktalende person, og der jobbet Evija fram til i vår. Det var da hun ble med i prosjektet Global Future der målet er å mobilisere talenter med flerkulturell bakgrunn og gi bedrifter tilgang på høyt kvalifisert arbeidskraft. Sammen med henne deltok en rekke kvinner og menn bosatt i Mjøsregionen, alle med høy utdanning og gode norskkunnskaper.
- Det var mange søkere til jobben, men Evija var den best kvalifiserte rett og slett, sier direktør Vegard Thune ved NHS, som kan fortelle at hun fyller jobben og er en meget godt likt avdelingsleder. 
Nå håper Evija at hun kan være med på å åpne dører for andre innvandrere samtidig som norske arbeidsgivere også kan få øynene opp for at mange innvandrere er ressurspersoner.
Det er dessuten ikke noen ulempe på NHS at Evija selv i mange år har lagt sin elsk på en av de nasjonale hesterasene våre.
- Det begynte med at vi skulle ha en ridehest, og siden har det i grunnen bar ballet på seg. Til våren har vi forresten sju hester, for da venter en av hoppene våre føll, smiler hun.