Kaldblodstraver i Starums eie

Tao Philippa i treningsbanen på Starum sammen med Gunnar Gjerstad. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  11.07.2013

NHS har ingen sterk tradisjon på å eie egne travere. Det har flere årsaker, men nå eier vi iallfall et framtidshåp i form av ei flott 2-årshoppe som er klar for mønstringsløp når travstrenerstudentene kommer i gang med utdanningen sin rett over sommeren.

Tao Philippa og Gunnar GjerstadTao Philippa er navnet på den unge damen, og hun er etter Briskeby Philip som har virket i avl på Starum og i Sikkilsdalen i tre sesonger. Mor er Tao Faksa som er etter Järvsöfaks. I morstammen finner vi blant andre Solbergstjerna, så stammen er det ingenting i veien med.
Hoppa har trent jamnt og trutt på Starum siden hun kom hit som åring i fjor høst. Til da hadde hun vært hos sine oppdrettere Anne Gulbransen og Dag Gihle som tidligere var nære naboer på Starum og som trente løpshestene sine her i området. Oppdretterparet har forøvrig inngått avtale om de skal ha tilbake Tao Philippa den dagen hun bli avlshoppe.

Klar for mønstringsløp
I vår begynte travtrener Gunnar Gjerstad, som er hovedlærer på travtrenerutdanningen, å sette litt fart på hoppa. I juni viste hun såpass framgang at hun kunne vært satt opp for å gå mønstringsløp (løp for 2-åringer der de traver innenfor en "idealtid" satt for henholdsvis kaldblods og varmblodstravere). Tao Philippa i treningsbanen på StarumGunnar ønsket derimot å la travtrenerstudentene få gi henne den siste finishen før mønstringsløp, så hennes debut i løpsbanen blir når travtrener-utdanningen kommer i gang.
I hverdagen er hun forøvrig en trivelig unghest i all håndtering.

Storesøster vant
Å ha en toåring som har løpskarrieren foran seg er alltid spennende. Og mens vi venter på at Tao Philippa kommer til start i totoløp neste år, kan man jo hygge seg med hva søskenene hennes utretter i mellomtida. For eksempel var hennes halvsøster Tao Elda (samme mor) ute på Leangen i forrige uke, noe som endte med seier.
Uansett er det gode muligheter for at Tao Philippa gjør det bedre enn sist  en kaldblodstraver var i Starums eie. Tidlig på 1990-tallet fikk NHS ei meget godt stammet hoppe fra hestekaren Lars Smedshammer ved navn Homra. Hun kom nemlig aldri til start.
Nå skal man aldri garantere noe som helst, men Tao Philippa har nok fått et mye mer systematisk opplegg gjennom sin trener Gunnar Gjerstad. I dag har vi en helårsansatt travtrener på NHS, vi har lærlinger som gjør en kjempejobb med hestene og travtrenerutdanningen går fast hvert høststemester. Ingenting av dette var på plass tidlig på 1990-tallet.
Vi krysser derfor fingrene for kaldblodshoppa vår, som akkurat nå har noen friuker på beite nede ved Mjøsas bredd.