Velkommen til Sikkilsdalen!

Lørdag 21.juni slippes tre hingster med hoppefølge i Sikkilsdalen. Og  selv om antall hopper ikke er som før, er det vel verdt å ta turen denne dagen til det vakre fjellområdet som ligger 11 mil nord for Lillehammer.

Fra Bristol, den innerste hamna i Sikkilsdalen. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  18.06.2014

Sikkilsdalen er arnestedet for den moderne, systematiske hesteavlen i Norge. I 1862 ble Veikle Balder sluppet i dette området (Nedre Heimdalen). Han hadde med seg 41 hopper denne sommeren. I 1868 skjedde det første hesteslippet i Sikkilsdalen.

Mens mange andre land har sine statsstutterier, har Norge sine fjell med frode beiter. 1862 ble derfor starten på en særnorsk tradisjon for hesteavl. Veikle Balder ble stamfaren til alle dølahester, og seinere også til alle kaldblodstravere. 

Setermetoden der man slipper hingst med hoppefølge bredte seg etterhvert til store deler av landet. Rundt 1.verdenskrig ble det sluppet 40 lagshingster i fjellet bare på Østlandet. Hestelippene i den norske fjellheimen har vært det mest betydningsfulle leddet i det offentlige hesteavlsarbeidet.
Sikkilsdalen har en egen klang blant hestefolk, og i særdeleshet blant dem som driver med dølahest. Slippdagen pleier å trekke til seg mange skuelystne, og vi håper også på mye folk denne dagen. Slippene blir klokka 11.00, 12.00 og 13.00. Det siste slippet foregår i Åkrehamna som er den hamna som ligger nærmest Sikkilsdalsseter. Det er muligheter for å kjøpe mat og drikke både utendørs og inne på setra. Kataloger og årets Sikkilsdalsskjorte er også til salgs ved inngangen til setra.
Du kan lese mer om  historien rundt hestene i Sikkilsdalen her. 

Når Moprins, Kristian Svart og Prins Juventus slippes med hoppene sine førstkommende lørdag, så er det med et begrenset antall hopper. Pr i dag har Prins Juventus fått 12 hopper, Moprins 10 og Kristian Svart 9. De to hingstene som skal gå i Tronhus (Heirums Borken) og Bekkelegret (Elstad Blesen) har også fått rundt 10 hopper hver i skrivende stund.

Det går fint å kjøre bil helt fram til setra. Den som vil overvære slippet i Bristol, må gå til fots en times tid. Turen til Prinsehamna tar ca 15 minutter, mens Åkrehamna ligger helt inntil Sikkilsdalsseter.
Her kan du beregne avstand og kjørebeskrivelse til Sikkilsdalen