Avlsveiledning for eiere av dølahopper

Det er høysesong for bedekninger, og det er viktig å stimulere til at mange hopper blir bedekt. Landslaget for dølahest tilbyr nå veiledning for hoppeeiere som vil diskutere valg av hingst.

Olav Stormorken vil gjerne diskutere hingstevalg med eiere av dølahopper. Her med en "nøytral" hest: Skrims Halvdan Svarte som eies av NHS. Tidligere kåret hingst- i dag er han vallak. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  28.05.2014

Det finnes neppe et fasitsvar for hvilken hingst som passer til hver enkelt hoppe. Men leder for avlsutvalget i Landslaget for dølahest, Olav Stormorken, har god oversikt over både stammer hos dagens dølahester og hvilke hingster som er tilgjengelige. Han tar gjerne imot henvendelser fra hoppeeiere både på telefon og via epost. 
Olav har selv ingen eierinteresser i noen kåret hingst som er tilgjengelig i dag, og vil så langt det lar seg gjøre gi objektive råd med utgangspunkt i den enkelte hoppa. 
- Det er rundt 40 dølahingster som virker i avlen i dag.For alle som driver med avl er det viktig å tenke lav innavlsgrad når man skal velge hingst.Kjennskap til gemytt og eksteriør både hos hingsten og hoppa er andre hensyn som er viktige når man skal plukke ut en hingst til hoppa si. Fargekombinasjoner vil jeg også kunne si noe om. I tillegg har bedekninger en praktisk side, nemlig geografisk plassering for hoppe og hingst. For noen handler det om at hingsten ikke bør stå alt for langt unna der hoppa er oppstallet, sier Olav Stormorken.

Vil du kontakte Olav, så er du velkommen til å ringe ham på mobil 99 71 80 18 eller på epost olav.stor@gmail.com