Dramatisk ferd for Anita og Bento

Denne helgen var Starum fylt opp av hingster som deltok på kåring. En av dem  fikk en strevsom  reise- shetlandsponnien Bento Bomlund ankom Starum i redningsbil midt på natta.

FRA FORTVILELSE TIL GLEDE: Anita og Bento hadde en dramatisk reise til Starum. Men dommerne trakk fram superlativene, og tildelte hingsten 1.premie. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  31.03.2014

De hadde kjørt helt fra Lista, helt på sydspissen av Norgeskartet, for å vise fram sin lille skimmelhingst. Anita Kvam  fra Borhaug har drevet med shetlandsponnier en stund, men noen avlshingst har hun aldri før holdt på med. Derfor var det med en viss spenning hun og familien fredag morgen tok den lange turen fra Sørlandet for å delta på hingstekåring for første gang . Bento Bomlund, en skimmelhingst født i Danmark, er en fornuftig liten herre. Det var en egenskap som trolig kom godt med, for da følget kom til Lunner på Hadeland, havarerte bilen. Da var gode råd dyre. Med en bil som nektet å starte, måtte familen Kvam  ringe rundt. Ponnifolket som allerede var ankommet Starum hjalp til så godt de kunne, og ringte til andre de visste var på vei for å høre om  Bento kunne være med dem. Dessverre var det ingen i området akkurat da, og dermed ble det Falken som måtte ta seg av Bento. Redningsbilen heiset like godt hele hestehengeren med Bento inni på lasteplanet, og kjørte i retning Starum. Anita Kvam og resten av familien fikk tak i en drosje. Turen til Starum tok en times tid, men drosjesjåføren slo av taksametret da det passerte 1000 kr.

God hjelp fra Inger Mehren
Det var derfor en sliten gjeng på både to og fire bein som kom fran i 2-tida om natta. Anita hadde lang tid i forveien hatt hyppig kontakt med den erfarne ponnioppdretteren Inger Mehren i Telemark som hadde gitt gode tips om forberedelser til utstilling til den ferske hingsteeieren på Lista. Inger var også den som mønstret Bento bl.a. på hardt underlag (bildet) under utstillingen i helgen. Bento Bomlund og Inger Mehren. Foto: Lena Erfjord
- Det har vært utrolig flott å ha med Inger Mehren på laget, sier Anita, som forøvrig opplevde å miste ei shetlandshoppe i kreft i fjor sommer. Da hadde hoppa et 3 uker gammelt føll ved foten. Via Facebook kom hun i kontakt med Inger, som  hadde ei shtlandshoppe med et føll på omtrent samme alder. Denne hoppa tok til seg det morløse føllet også, og dermed var kontakten med Inger opprettet.  

Full pott til Bento
Da Bento først kom til Starum, gjorde han ingen feil. Den snøhvite og trivelige hingsten falt i dommernes smak, og med 8'ere og 9'ere i alle kategorier på dommerkortet, vurderte dommerne Bento til en 1.premie. Kun to hingster oppnådde hvit sløyfe denne dagen. I tillegg ble Bento Bomlund utnevnt til Dagens hest, så den lange turen ble ikke gjort forgjeves.
M;en hvordan kom de seg hjem? Jo, et familiemedlem kastet seg i bilen fra Lista (rundt 10 timer hver vei) med en dynamo som måtte byttes ut i den havarerte bilen på Hadeland. Den ble levert slik at bilen kunne repareres. Dermed kunne familien Kvam og Bento Bomlund reise hjem igjen med bilen full av sløyfer og premier. Og mange opplevelser rikere.


Bento Bomlund Dagens hest 29.mars 2014