Nye talenter på vei mot utstillingsringen

Sist helg møtte 8 dommeraspiranter  til kurs på Starum. 4 var helt nye, mens 4 har vært med i flere runder tidligere. Denne helgen var  hovedtema bein og bevegelser. En av aspirantene er nå klar for å ta eksamen for å dømme fjordhest.

Kursleder Turid Helfjord med sitt eget nordlandshest/lyngshestføll. Hingsten var en av kandidatene som dommeraspirantene fikk trene på under dommeraspirantkurset i helgen. Foto: Bente Kurås Lilleengen
02.12.2015

Dommeraspirantene kommer inn etter at de har blitt anbefalt av sine respektive avlsorganisasjoner. I løpet av to døgn var det økter med både teori og praksis, og utenom det oppsatte programmet ble det også lange hestediskusjoner slik det alltid blir når hestefolk samles på Starum.

8 raser representert
De fem foreleserne Susan Hellum, Guri Haarr, Madelen Beckman, Njål Kverneland og Turid Helfjord har alle lang fartstid fra utstillingsringen, og sammen dro de gjennom temaene i tur og orden. En hel rekke hester av ulik alder og rase viste seg fram, siden det er et stort poeng for aspirantene å se så mange hester som mulig for å lære å lese hver enkelt hest. Denne gangen var det særlig temaene bein og bevegelsens korrekthet som ble studert. 8 raser ble presentert for aspirantene gjennom helgen: dølahest, fjordhest, nordlandshest/lyngshest, kaldblodstraver, varmblodstraver, lippizaner, varmblods ridehest og welsh cob.

1 aspirant klar til å ta dommereksamen

Av de fire nye aspirantene kommer to fra Norsk Gypsy Cob-forening og to fra Norsk Varmblod. Blant dem som har deltatt på tidligere aspirantkurs var det en som avla tentamen. Reinert Skumsnes besto med glans, og han er nå klar for å ta dommereksamen for fjordhest forut for utstillingssesongen i 2016.

-Aspirantene vi har inne for tiden er en meget motivert gjeng som det er inspirerende å arrangere kurs for. Derfor håper jeg at alle fullfører dommerutdanningen, sier Turid Helfjord ved NHS som også var kursleder i helgen.