21 år og sjef

Marthe Yvonne Vonheim føler seg privilegert. Etter tre semester på Starum gjør hun rogalending av seg  og starter som rideskolesjef i Sandnes.

Marthe Y.Vonheim fikk drømmejobben etter 3 semester på NHS. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  20.01.2015

Sandnes og Jæren rideklubb ønsket en tydeligere styring av rideskolen sin. Derfor opprettet de en ny stilling som rideskolesjef. Og like før jul ble stillingen besatt av 21 år gamle Marthe Yvonne Vonheim som nettopp er ferdig RidelærerIII fra NHS. Marthe kommer fra Brønnøysund, med foreldre som har bygget opp et ridesenter fra bunnen av. Men i stedet for å reise hjem igjen ble det altså en jobb på Vestlandet.
- Jeg gleder meg veldig, og føler at alt er lagt til rette for meg. Nå får jeg ansvar for 250 elever i uka, 19 rideskolehester i tillegg til private oppstallører. Jeg skal først og fremst ta meg av kundene, og kommer til å bruke en god del tid som instruktør og som rytter. Og dessuten har jeg 100% støtte fra mamma når jeg nå reiser til Sandnes, forsikrer Marthe.

Rideskole med godt rykte
Det er et fint anlegg Marthe kommer til. Her finnes to ridehaller og en flott utendørs sprangbane  Hun gleder seg til å samarbeide med sprangtrener Kenneth Sande som ansatte henne. På skolen er det et godt miljø der det arrangeres hyppige stevner, og der flere ulike trenere beriker miljøet på stallen.
-  Denne rideskolen har et godt rykte fra før av. Jobben min vil bestå i å få mer styring på det som skjer. Jeg tror jeg har noe å bidra med i undervisningen. Jeg kommer til å legge opp en plan for all undervisning, og har som mål å utvikle hver enkelt elev med en tydelig pedagogikk og et godt system.

Nye hester inn i rideskolen
Marthe skal også være med å skaffe nye hester til rideskolen. Det kan være aktuelt å handle inn yngre hester som trenger tilridning.
- Gjennom remonte-og unghestprogrammene vi hadde på ridelærer-utdanningen har jeg lært meg å jobbe systematisk med unghestene. Derfor føler jeg meg ganske trygg på at vi skal klare å skape gode hester som fungerer godt i rideskolen, forteller Marthe.
Å være bare 21 år og kunne titulere seg som rideskolesjef blir kanskje en utfordring?
-  Det er litt skummelt å tenke på, men jeg tror det kommer til å gå bra. De som har ansatt meg vet godt hvor gammel jeg er!

Har du lyst til søke på ridelærerutdanningen? Les mer om den her