Coaching på ridelærerutdanningen

Rytterkorpset ved Oslo politidistrikt er en meget populær avdeling i politiet. Både hester og ryttere besøker NHS jevnlig for å trene. Det er til gjensidig nytte både for rytterkorpset og for ridelærerutdanningen på NHS. 

Rytterkorpset trener i terrenget på Starum. Foto: Daniel Sandén
Skrevet av Kari Hustad,  07.05.2015

Rytterkorpset hadde sitt eget program  under oppholdet på Starum , men noen felles økter var det også med våre ridelærerstudenter. Blant de mer uhøytidelige aktivitetene var en dressurkonkurranse der studentene red på politihestene, og politirytterne fikk prøve seg på Starumshestene. Heldigvis for studentene var de de som gikk seirende ut av konkurransen.
En kveld bidro Karianne Kristiansen fra Rytterkoprset med sine erfaringer. Hun er utdannet coach, og ga ridelærerstudentene en innføring i å trene på å tenke riktig.

Ridelærerstudent Marie Grønvold forteller om  forelesningen:
 - Motivasjon, tanker og visualisering var det mest sentrale. Mennesker tenker hele tiden uansett hva vi gjør. Fokuset er stort sett hele tiden på overlevelse, der hjernen leter etter eventuelle "farer". Når man driver med hest er det viktig å ha riktig fokus, og da er det vesentlig å lære seg å tenke riktig. I stedet for å tenke tanker som ikke gjør en bedre er det viktig å lære seg å overstyre hakkekyllingen på skulderen, også i en negativ/presset situasjon. 

Den personen vi snakker mest med i løpet av en dag er oss selv, derfor er det viktig å legge merke til hva man sier til seg selv. Når man oppdager negative tanker, skal man spørre seg "Hvordan skal dette hjelpe meg?" "Blir jeg bedre av dette?". Deretter bør man prøve å vri det til noe positivt. Eksempel: Ridelæreren setter opp hinderne høyere på sprangtimen. I stedet for å tenke at dette klarer jeg ikke siden det er høyere, så skal man snu det til å tenke at læreren mener jeg er god nok til å kunne hoppe høyere. 

Ulike modus krever forskjellige sinnstilstander. Vi har alle ulik modus i løpet av dagen, avhengig av hva vi gjør og hvilket humør vi er i. Det er forskjell på modus når man står opp for å fòre hestene, og når man skal inn på eksamen. Det er viktig å kunne slappe av i en stresset situasjon og kunne kontrollere hjerterytmen ved å puste med magen, var noen av coachens råd til studentene.