Sitslongering for bedre balanse

Ryttere med hendene på ryggen og øynene lukket. På ridelærer- utdanningen er det nå innført en ukentlig time i ridehuset som er noe anderledes enn det de gjør ellers.

Skrevet av Kari Hustad,  20.03.2015

Det handler om å automatisere en tilstand. Det handler om å kunne fokusere hundre prosent på sits og balanse uten andre fortstyrrende elementer. En slik øvelse er et fast innslag i ridelærerII-undervisningen på Starum. Utdanningskontrollene som foretas jevnlig viser at studentene trenger å trene mer på sits og balanse. Øvelsen heter sitslongering, og går ut på at en student longerer, mens en annen rir. Hesten beveger seg dermed i en ring- runde på runde.
- Det er både gøy og lærerikt. Rytteren konsentrerer seg om bare den ene tingen- balansen. Man får tid til å kjenne hvordan det er når man gjør det riktig, forteller ridelærerstudent Thea Hvitsand.

Når hesten har blitt varm nok, presenteres den for en kavalett. Å ri over hinderet med øynene lukket og med hendene på ryggen er unektelig en spesiell opplevelse. Men studentene skjønner hvordan kroppen må følge med for å være i balanse med hestens bevegelser.
- Det er denne tilstanden som man må lære seg å atomatisere, forklarer Hanne Dahl Lien som underviser studentene i sprang. Øvelse gjør mester!