Hestens behov for skjul og dekken- åpent foredrag

Torsdag 12.november kan du få med deg ny forskning om dekkenbruk og utegang når Grete Jørgensen  besøker NHS. Passer det ikke får du sjansen igjen på Biri dagen etter.

Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  10.11.2015

Torsdag 12.november kl.13.00-14.30 forteller forsker Grete Jørgensen fra NIBIO hva de har funnet ut. Foredraget hennes skjer på NHS i adm.bygget, og er åpent for alle. Hun har kalt foredraget sitt

"Termoregulering og utegang for hest. Regelverk, forskningsresultater og praktiske anbefalinger"

Gjennom flere år har norske og svenske forskere undersøkt hvilke behov hesten har for beskyttelse i det nordiske klimaet. Som en del av arbeidet spurte forskerne 2000 norske hesteeiere om deres vaner og vurderinger omkring dekkenbruk og beskyttelse. Det er første gang det er foretatt en slik undersøkelse i Norge. Den viser at det er svært vanlig å bruke dekken, også på hester med full pels og av raser som i tidligere forsøk har vist seg å takle vanlige norske høst- og vårtemperaturer bra. Under forsøk velger hestene ofte å ha på seg dekken under andre værforhold enn det eieren forventer. Det kan tenkes at en del av disse hestene faktisk utsettes for varmestress, advarer Grete H.M. Jørgensen ved NIBIO.

- Lag på lag med dekken er også vist i forsøk å være uheldig, sier Jørgensen som ikke vil fraråde all dekkenbruk, men presiserer at hesteeiere bør være mer bevisste på når hesten trenger det, og hvilke dekken de bruker.

- Det er viktig å bruke dekken som er tilpasset forholdene hesten har i løpet av dagen. Like viktig er det med fokus på dekken i riktig størrelse som ikke gnager eller kan påføre hesten skader, råder Jørgensen.

Les hele rapporten "Bruk av dekken på hester" her.

Grete Jørgensen holder også foredrag på Biri Travbane fredag 13.november kl.10.00 med overskriften:

"Trenger hesten dekken eller leskur i norsk vintervær? Resultater fra hestens mule" 
 
Mellom klokka 10.00 og 11.00 på Biri førstkommende fredag kommer også den svenske forskeren Malin Connysson som skal snakke om grovfôr til hest. Hun har valgt følgende tittel:

"Riktig grovfôr- viktig for hesten og lommeboka"

Foredragene er gratis og åpne for alle.