Oppdaterte bedekningstall - og hingsteoversikt

Vil du se hvilke hingster som har blitt mest brukt i år? Les videre!

Bjørkhagens Modig i fint driv Foto:Rina Sørensen
Skrevet av Kjersti Nerbråten,  12.10.2015

 

God sommer for dølahingstene i Sikkilsdalen
Begge de to dølahingstene som gikk i Sikkilsdalen i sommer fikk tilnærmet full kvote. Både Björkhagens Modig og Svantesvold Sølve bedekte 24 hver. Heirumsborken var nestemann på lista med 19 bedekte hopper, han gikk i Bekkelegeret i sommer så tradisjonen med å slippe dølahest i fjellheimen lever heldigvis fortsatt.

Brijol er gromgutten blant fjordhingstene i år
En del av årsaken til de gledelige tallene for fjordhest er den belgiske hingsten Brijol. Han bedekte hele 48 hopper og står dermed for drøye 20% av bedekningene i rasen dette året. Den vakre, grå hingsten er nå leid ut til Danmark.
Men Brijol er ikke årsaken helt alene, det er også en generell økning i tallene fra i fjor.

Mange hingster med få hopper for nordlandshest/lyngshest
Dessverre er det i år nedgang i bedekte n/l-hopper, så selv om hele 44 hingster har vært brukt i år er det likevel en nedgang på 35 hopper fra 2014. Men et så stort mangfold av hingster i bruk er uansett bra i forhold til innavlssituasjonen i rasen.

Så lurer du nå på hvor mange hopper hver enkelt hingst har hatt? Da kan du klikke deg inn og lese i denne  bedekningsoversikt. Vi understreker at dette er basert på de bedekningslistene vi har mottatt ved Norsk Hestesenter pr nå. Ved siste kontrolltelling er det blitt justert noe på tallene, med en total på 223 dølahopper, og en økning på ytterligere 7 bedekte fjordhopper. Tallet på bedekte fjordhopper er dermed oppe i 233, noe som gjør statistikken enda mer gledelig!

Flere tall i vente fra avlsavdelingen
Fristen for å sende inn både bedekningsliste og fødselsmeldinger var 1.oktober. Skulle du oppdage at en hingst mangler på lista er det viktig at vi får beskjed om dette og at hingsteholder sender inn lista så raskt som mulig.
Tall for fødte føll 2015 er også snart klare og vil bli lagt ut når vi har fått lagt alle inn i registeret.