Dyrskun med hesteoppvisning og utstilling

I tre dager til ende er det duket for en folkefest som trekker til seg 85 000 mennesker. Dyrskun i Seljord- i hjertet av Telemark- byr blant annet på hesteutstilling og hesteoppvisninger der de nasjonale hestene viser seg fram. 700 utstillere, kultur og folkeliv sørger for et Dyrskun er et av landets mest fargerike arrangement.

Kvia Prinsen og Kathrine Jonassen er en av mange helnorske ekvipasjer som skal forgylle årets utgave av Dyrskun. Foto: privat
Skrevet av Kari Hustad,  10.09.2015

Hopper, unghester og vallaker, 99 hester totalt, er meldt på utstillingen. Hoppene og vallakene vises på lørdag mens unghestene kommer på søndag. Her kan du lese hvilke unghester, vallaker og hopper som stiller. 
Begge dagene er det hesteoppvisninger der publikum inne på den tradisjonsrike utstillingsplassen "Fjoset" får anledning til å bli kjent med noen av de flotteste representantene for fjordhesten, dølahesten og nordlandshest/lyngshesten. Oppvisningene er et samarbeid mellom NHS og Landslaget for dølahest.
Den yngste deltakeren er 6 år gamle Andreas Nøkleby Knutsen som skal vise fram skeidmomenter på familens egen dølahest Liagubben. Skeid er en løype med naturlige hindringer og tekniske utfordringer, og der de nasjonale hesterasene virkelig viser hva de er gode for både når det gjelder bruksegenskaper og lynne. Løypa skal være morsom å ri/kjøre og har ulik vanskelighetsgrad.
Med i skeidframvisningen er også dølahesten Nordmoprinsen og nordlandshest/lyngshesten Bjørke Burre som sammen med sine respektive eiere viser hva skeid går ut på. Etterpå blir det skeid-duell, etterfulgt av at noen fra publikum får være med å prøve seg.

21 år gamle Kathrine Jonassen har gjort en stor jobb med sin egen fjordhest Kvia Prinsen. Hennes 15 år gamle bestevenn går LA dressur, hopper 90 cm og er en fin kjørehest. På Dyrskun skal de to vise hvorfor de gjorde det så skarpt i NM for fjordhest i sommer.
Jenny Gulbransen og Bjørke Burre er er samstemt duo. Jenny kommer til å fortelle hvor stor betydning hennes nordlandshest/lyngshest har hatt for hennes liv. Burre, som er avlshingst, har blitt en avansert kjørehest i Jennys hender, noe publikum vil få se meg egne øyne når de to gjennomfører en spennende presisjonskjøring på Dyrskuplassen. Burre er forøvrig en flittig bidragsyter på en Instagram-konto som har hele 34 000 følgere- både fra inn og utland.
Det blir dressurkjøring og maratonkjøring med dølehester når Heidi Tønnesen/Nordmoprinsen og Elisabeth Nøkleby/Liagubben entrer arenaen. Elisabeth viser likegodt hesten sin i dressur også. Og på lørdag blir det en feiende flott bryllupskjøring med parhestene (dølahester begge to) Randtind og Nordbysokken, kjørt av Ivar Bakke.

Oppvisningen på lørdag starter kl.13.30, mens forestillingen på søndag begynner kl.13.00. Velkommen til Dyrskun!