Utstillingssesongen ruller i gang

Har du en renraset hest? Da anbefaler vi at du tar med deg hesten din på utstilling i 2016. Fra Tana i nord til Lyngdal i sør finnes det utstillingstilbud til hesteeierne. Ta en kikk i terminlista!

Oldenburgervallaken Tasso Hedegaard var på utstilling i Seljord i fjor, og fikk 2.premie. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  03.02.2016

Fra hesten er åring og oppover kan man melde på utstilling. Når man viser hesten sin får man en bedømming av hesten som er nyttig å ta med seg i hestens videre karriere- både når det gjelder bruk og i forbindelse med avl. En vallak har ingen sjanser i avlen, men er likevel velkommen på utstillingene som er åpne for hopper.

På utstillingsarenaen treffer man mange hestefolk, og man får sjansen til å se en rekke hester samlet på et sted. Med andre ord kan en hesteeier lære mer om både sin egen hest og sin egen rase ved å delta på utstilling. Mange hester, særlig unghestene, får praktisk miljøtrening ved å delta på utstilling.
Alle hester som vises på utstillinger over hele landet gir viktige opplysninger om rasens utvikling, og er gode bidrag for dommere, avlsorganisasjoner og forskningsmiljøer som arbeider for å gi oppdatert kunnskap. Resultatene fra de offisielle utstillingene legges inn i det aktuelle raseregistret.

Rundt omkring i landet finnes det en rekke ildsjeler som legger ned mye arbeid lokalt for å tilrettelegge for utstillingene. De lokale arrangørene står for selve arrangementet, mens NHS organiserer påmeldingene og henter fram data om de enkelte hestene. NHS oppnevner dommere blant annet ut fra hvilke raser som skal dømmes. 

Fram til 2015 hadde NHS ansvar for alle hingsteutstillinger i landet. Etter at den nasjonale forskriften om kåring falt bort, er det nå de enkelte raseorganisasjonene som selv har ansvaret for hvordan de ønsker å regulere bruken av hingster i avlen.

Vi oppfordrer alle til å ta en titt på terminlistene for 2016, og vurdere å melde hest på utstilling. Sesongen starter i mars, og den siste utstillingen holdes i november.Det finnes utstillinger å velge mellom i samtlige fylker i Norge.

Dersom du lurer på noe, svarer vi gjerne eller setter deg videre til riktig organisasjon. Ring oss på tlf 61 16 55 00 eller send en epost på utstilling@nhest.no   I terminlista for hopper, vallaker og unghester finner du også lokale arrangører som du kan kontakte. 

Har du aldri vært på utstilling? Her kan du lese hva som foregår.

Velkommen på utstilling!

Terminliste 2016 for hopper, vallaker og unghester

Her kan du melde til hoppe, vallak og unghestutstillinger

Terminliste 2016 for hingsteutstillinger

Her kan du melde til hingsteutstillingene 

(Merk at det er ulike innmeldingsmottakere til de ulike hingsteutstillingene- se terminlista. For noen av hingsteutstillingene er det pr 3.2. 2016 ikke klarlagt hvem som skal ta imot påmeldingene. Ta kontakt med NHS hvis du lurer på noe)

Dølahesten Olstad Blesen på Stav i 2014