Audhild på landslaget

Audhild Grov er nå inne i sin siste  fase som lærling i Starumsmia. Nå har hun ikke bare fagbrevet å trene mot, for nylig kom hun inn på landslaget for hovslagerlærlinger.

Audhild Grov er plukket ut til å representere Norge i internasjonale smikonkurranser for lærlinger. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  21.01.2016

For nærmere 2 år siden troppet Audhild opp i smia for å lære seg hovslagerfaget, og nå er det like før hun er klar for å gå opp til fagprøven. Ekstra spennende var det da å få vite at hun som en av i alt fem er plukket ut på landslaget for hovslagerlærlinger. Det betyr at Audhild skal trene både sammen med laget og individuelt for deretter å konkurrere mot andre lærlinger i Europa. Konkurransen går ut på å smi sko etter en konkret oppgave, det vil si at man på forhånd får studere et bilde av skotypen som skal lages. Skoen skal smis innenfor ei viss tid og selvsagt ligge så nært opptil bildet som mulig.

Audhild Grov får gode tips av landslagtrener Jonathan NunnSpesialsko som oppgave
Før jul var det hovslagersamling på Starum der det også var uttak av landslag. Tilstede var blant andre Jonathan Nunn (bildet t h) som er landslagstrener. Han hadde laget flere utfordringer for kandidatene:
- Vi fikk i oppgave å smi en framsko til en welsh cob. Her var hensikten å lage en sko som fremmer bevegelsen til en ganske liten hest. Hos denne rasen er man ute etter høye kneløft, og skoen skal avspeile en slik bevegelse, forklarer Audhild.
- Den andre oppgaven gikk ut på å smi en tverrsko for bakhøvene som skal hjelpe på overrullingsmomentet. En slik skotype kan for eksempel brukes på spesielle hovrelaterte sykdommer.

Konkurransestress
Alle kjenner uttrykket å smi mens jernet er varmt. Dette gjelder i høyeste grad når man skal  smi en hestesko i konkurranse. Å smi når sekundene teller krever høy konsentrasjon og ikke minst god trening.
- Det er et stress uten like. Man har rett og slett ikke tid til å gjøre noen feil. Derfor er det viktig å trene masse på forhånd. For min egen del trener jeg ekstra mye for tida siden jeg snart skal ta fagprøven.
Hvilke konkurranser som landslaget skal delta i er ikke helt avgjort ennå, men det finnes noen spennende utfordringer i England mot sommeren.
Som ferdig hovslager har Audhild tenkt å reise tilbake til hjembygda i Sogn og Fjordane for å starte sin egen bedrift der. Som faglært hovslager vil hun garantert få mer enn nok å henge fingrene i.