Helle er klar for den store verden

Til Ekeberg rideskole i Oslo var det bare en kort sykkeltur. Men ridelærer skulle Helle Saxegaard ikke bli. En episode endret på den oppfatningen. Nå venter en jobb ved en  prestisjetung stall for sportsponnier i Tyskland.

Helle Saxegaard (t.v.) har fått jobb som rytter i Düsseldorf. Her sammen med Marie Grønvold som også fortsetter sin ridekarriere i Tyskland. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad,  14.01.2016

Helle Saxegaard er ungjenta som etter å ha ridd i mange år på Ekeberg rideskole maste seg til hest på fôr og etter hvert egen ponni. Hun viste tidlig lovende takter i salen, og som 14-åring ble hun plukket ut i en satsingsgruppe på rideskolen som skulle delta i stevner med ponniene. Da hun gikk på videregående prioriterte hun skolen, men sørget likevel for å holde hesteinteressen ved like.
- Jeg hadde hest på fôr da også, så jeg red mye men ikke på stevner. Jeg har i perioder jobbet i stallen både på Ekeberg rideskole i Oslo og på stall Verdens Ende på Tjøme. Hva jeg skulle gjøre etter videregående skole var jeg ikke helt sikker på. Ridelærer var iallfall ikke et alternativ. Inntil jeg fikk en ridelærer som hadde gått på Starum. Da fikk jeg ide: Jeg vil lære andre å ri samtidig som jeg utvikler meg som rytter selv! Og slik ble det, forteller Helle.

Viktig å holde motivasjonen oppe
Etter et og et halvt år på Norsk Hestesenter er det tid for å gjøre opp status som ferdigutdannet RidelærerI I I I. På en måte har hun overrasket seg selv.
- At jeg skulle klare å hoppe 1’30 hadde jeg ikke trodd. Men det ligger mye arbeid bak. Det er krevende å strekke seg lengre som rytter, og det er viktig å holde motivasjonen oppe. Dagene er temmelig tettpakket. Jeg har prøvd å være åpen for lærdom, og det tror jeg er avgjørende. Mine ferdigheter som rytter har steget mange hakk. Jeg har lært å bruke sjenklene mer aktivt framfor tøyler og ri med lette hjelpere og god innstilling. Dessuten liker jeg veldig godt å undervise, og jeg synes jeg har fått med meg en verktøykasse fra Starum som jeg kan bruke videre. Spranginstruktørene Trond Clemmetsen og Hanne Dahl Lien og dressurinstruktørene Lillian Grepne og Frida Aksnes har sørget for at læremiljøet har vært godt slik at hver enkelt rytter har utviklet seg til å bli bedre. Helle Saxegaard

Hingstestasjon i Düsseldorf
Helle er bare 19 år, og innser at hun ennå har mye å lære. Nå vil hun benytte anledningen til å bli kjent med miljøene i en av de store hestenasjonene. Dressurinstruktør Lillian Grepne på NHS har et stort kontaktnett i Europa. Takket være henne reiser Helle derfor til Tyskland i januar. Ved hingstestasjonen Ferienhof Stücker ved Düsseldorf har hun fått plass som rytter. Stallen ble etablert av Jana Freund, som gjennom 22 års drift har bygd opp stedet til å bli en meget prestisjetung stall. Jana er mestvinnende Championatvinner på unghest og ponni i Tyskland med hele 22 seire. Sportsponnien «Don’t Worry» som regnes som en av Tysklands beste avlshingster i sin rase er født på dette stutteriet.
- Det er viktig å bygge videre på kunnskapen. Jeg gleder meg til å komme til denne stallen i Tyskland. Jeg satser på at Lillian har plukket ut noe bra til oss, sier Helle som sammen med sin medstudent Marie Grønvold satser på et opphold i Tyskland etter endt ridelærerutdanning på NHS. Marie satser på en stall ved Hamburg (se artikkel 2.1.16)  mens Helle skal utforske dressurponniener på øverste hylle litt lengre sør. 2016 blir et spennende år for dem begge.