Der graset vokser i hestens munn

I dag har tre hingster blitt sluppet til fjells for å tilbringe sommeren med hoppefølge. Mye folk hadde samlet seg i Sikkilsdalen for å overvære det tradisjonsrike slippet som har vært holdt her hver sommer siden 1868. 

Fra Åkrehamna, der Rudsars Borgar skal tilbringe sommeren sammen med 18 hopper. Foto: Kari Hustad
Skrevet av Kari Hustad ,  18.06.2016

Dølahingstene Vivelstad Svarten og Rudsurs Borgar er begge tre år gamle, og debuterer dermed i avlen. De ble sluppet i henholdsvis Prinsehamna og Åkrehamna.
Kaldblodstraveren Nordlirappen er 9 år, og han ble sluppet først. Hingsten ble ridd inn til slipplassen som ligger en times gange fra Sikkilsdalssetra, og i ettermiddag ble Nordlirappen i Sikkilsdalenfølget drevet inn til Bristol av folk ved NHS og gjeteren i Sikkilsdalen, Jens Tangen. Nordlirappen viste seg fram som en ekte gentleman overfor hoppene, selv om han meget rakst viste fram at han hadde skjønt hva jobben gikk ut på.

Vivelstad Svarten ble sluppet kl.12, og viste seg som en kvikk kar med mye energi som ser ut til å behandle hoppene pent. I godt vær der sola ble bare mer og mer synlig på himmelen, koste de frammøtte seg i 1000 graders høyde med hesteopplevelser, hesteprat, mat og drikke.

Prinsehamna i formiddag- der Vivelstad Svarten med hoppefølge skal tilbringe sommeren

Sistemann ut var Rudsars Borgar som blr sluppet i hamna rett nedenfor Sikkilsdalssetra. Treåringen var i første omgang mer opptatt av det gode fjellgraset enn av de 18 hoppene han skal betjene. Og det er jo ingen grunn til å stresse, for han har hele sommeren på seg for å få dem drektig. Sikkilsdalen viste segfram på beste vis, og i motsetning til i fjor på denne tida er det rikelig med mat til hestene nå.

De tre følgene blir passet svært godt på av vår faste hestegjeter gjennom mange år, 77 år gamle Jens Tangen. Jens er lett til beins og en hestekar som er høyt respektert i miljøet. Så høyt at Landslaget for dølahest hedret Jens tildigere i år med en egen pris for hans virke til beste for dølahestavlen.Jens Tangen- vår dyktige hestegjester i Sikkilsdalen