NHS-ansatte hedret med Norges Vel-medalje

To dyktige hestekarer ble hedret på Norsk Hestesenter i dag. Begge fikk utdelt Norges Vels medalje for solid innsats på Starum gjennom mer enn 30 år.

Smil og glede på Starum idag: Fra v Øystein Bakken, Guri Bråthen og Jan Hagengen. Foto: Kari Hustad
10.06.2016

Det var ordfører i Østre Toten, Guri Bråthen, som hadde gleden av å overrekke medaljene til hovslagerinstruktør Jan Hagengen og til stallmester/kjøreinstruktør Øystein Bakken. Medaljen fra Det Kongelige Selskap for Norges Vel deles ut til ansatte som har gjort en solid innsats i bedriften sin i mer enn 30 år. Medaljen er i seg selv et lite kunstverk i sølv, men den er mye mer enn en gave. Den representerer en lang tradisjon i norsk arbeidsliv, og er et varig bevis på Jan og Øysteins innsats og betydning for Norsk Hestesenter.

JAN HAGENGEN er 61 år gammel og født på Gjøvik.

Etter endt realskole startet han sin yrkeskarriere som stallmann på Vikodden travbane på Gjøvik. Her var han i to år. Jan tok stallmannslisens og kjørte ca 100 travløp. Hans største seier kom med varmblodshesten Roggina som han satte banerekord med for eldre varmblodshopper på 23,1.

I  januar 1975 ble han innkalt til militærtjeneste og den avtjente han i Kløvkompaniet på Maukstadmoen i Indre Troms. Jan hadde allerede på Vikodden fattet interesse for hovslagerfaget og det var naturlig at han ble hovslager i det militære. De tre siste månedene av militærtjenesten avtjente han på Starum – og siden har han vært her.

Jan ble ansatt som grenader på 3årskontrakt, tok fagbrev og ble fast ansatt i 1979. Da Norsk Hestesenter ble etablert i 1986 ble han ansatt her og vært her siden som instruktør og hovslager.

Jan er en utrolig dyktig hovslager og høyt respektert for sine kunnskaper i fagmiljøet. Alle de hovslagerne som har blitt utdannet på Starum gjennom årene trekker frem hans lune vesen, og hans gode evne til å undervise og lære bort hva han selv kan.

Jans interesse for travhest har gjort at han er en av landets beste til å balansere og sko travhest. Selv har han eid en rekke travhester.

Jans kompetanse har gjort at han har vært en etterspurt foredragsholder og han har holdt helgekurs over hele landet. Selv har han vært i flere europeiske land blant annet Sverige Finland og Nederland for å holde seg oppdatert innen faget.

Det er ingen som har utdannet flere hovslagere i Norge enn det Jan har gjort!

ØYSTEIN BAKKEN er 54 år gammel og Oslogutt.

I likhet med Jan Hagengen avtjente Øystein verneplikten i Kløvkompaniet på Skjold. Han tok befalsskole og kom til Starum som offiser i 1983. Siden har han blitt her.

Øystein startet som hovedinstruktør i kjøring og overtok etter hvert også som stallmester.

Han har selv den høyeste utdanning en kan få innen kjøring her i landet. Øystein har ikke bare undervist  i kjøring - han er Norgesmester i konkurransekjøring to ganger, har en bronsemedalje i Nordisk mesterskap i kjøring og har en 8.plass i kjøring, maraton i VM. En imponerende prestasjon. Øystein har også innehatt kjørelisens i trav og vunnet løp med sin egen hest Juve Riegel. En periode var han også utdanningskonsulent i Det Norske Travselskap.

Øystein har i hele sitt yrkesaktive liv vært opptatt av å videreutvikle og videreutdanne seg Han har tatt fagbrev i hestefaget, travtrenerskolen, kurs ved Norges Landbrukshøgskole, instruktørkurs i kjøring, steg 2 fra Strømsholm i Sverige. I tillegg er han autorisert rideinstruktør, Trinn 1. Øystein har dessuten tatt  grunnfag pedagogikk og praktisk pedagogikk.

Øystein er utrolig allsidig og søker stadig etter ny kunnskap  og nye utfordringer noe Norsk Hestesenter har hatt stor glede av. Han har tatt kurs i programproduksjon for video/TV, har laget en rekke kortfilmer både for oss og andre som er brukt i undervisningen.

De siste åra har Øystein i tillegg til sine andre gjøremål vært prosjektleder for Bransjestandard Hest, et kvalitetssystem for hele næringen- et prosjekt i Øysteins ånd- kvalitet – kompetanse og sikkerhet.