Velkommen til hesteslipp i Sikkilsdalen 18.juni

Lørdag 18.juni er Sikkilsdalen stedet å være for hesteinteresserte! Tre hingster skal slippes med hver sine hoppefølger. Les mer om bakgrunnen og hvordan du kommer deg dit her. Ps- det er meldt sol på lørdag!

Nordlirappen skal gå i Bristol- den innerste hamna- i sommer. Med seg får han 8 hopper. Foto: Tore Kvam/Kari Hustad/Steinar Bendiksvoll
Skrevet av Kari Hustad ,  17.06.2016

Sikkilsdalen er arnestedet for den moderne, systematiske hesteavlen i Norge. I 1862 ble Veikle Balder sluppet i dette området (Nedre Heimdalen). Han hadde med seg 41 hopper denne sommeren. I 1868 skjedde det første hesteslippet i Sikkilsdalen.

Mens mange andre land har sine statsstutterier, har Norge sine fjell med frode beiter. 1862 ble derfor starten på en særnorsk tradisjon for hesteavl. Veikle Balder ble stamfaren til alle dølahester, og seinere også til alle kaldblodstravere. 

Setermetoden der man slipper hingst med hoppefølge bredte seg etterhvert til store deler av landet. Rundt 1.verdenskrig ble det sluppet 40 lagshingster i fjellet bare på Østlandet. Hestelippene i den norske fjellheimen har vært det mest betydningsfulle leddet i det offentlige hesteavlsarbeidet.
Sikkilsdalen har en egen klang blant hestefolk, og i særdeleshet blant dem som driver med dølahest. Slippdagen pleier å trekke til seg mange skuelystne, og vi håper også på mye folk denne dagen.

Slippene blir klokka
11.00: Nordlirappen slippes et stykke unna Bristol, slik at flokken drives inn der de skal gå i løpet av ettermiddagen.
           Det er ca 1 time å gå fra setra og til slipplassen.
12.00:  Vivelstad Svarten slippes i Prinsehamna- ca 10 minutters gange fra setra
13.00: Rudsars Borgar slippes i Åkrehamna som er den hamna som ligger nærmest Sikkilsdalsseter.

Det er muligheter for å kjøpe mat og drikke både utendørs og inne på setra. NHS selger kataloger Sikkilsdalsskjorte med ny farge (og årstall) i år også. Vi står ved inngangen til setra.

Du kan lese mer om  historien rundt hestene i Sikkilsdalen her

Årets tre hingster er Rudsars Borgar, Vivelstad Svarten og Nordlirappen. Les mer om hingstene her.

Sikkilsdalen ligger ca 11 mil nord for Lillehammer. Les hvordan du tar deg fram her