Slektskapsmessig avlsrådgivning

Slektskapsmessig avlsrådgivning

Har du en hoppe av rasen dølahest, fjordhest eller nordlandshest/lyngshest som du tenker på å bedekke. Har du sett deg ut aktuelle hingster, men lurer på hvordan kombinasjonen vil slå ut med tanke på innavlsgrad?

Skrevet av Siri Furre,  19.04.2017

Norsk Hestesenter setter av tid hver tirsdag i forkant av avlssesongen fra og med tirsdag 25. april til og med tirsdag 30. mai til å beregne slektskap mellom din hoppe og opp til fem ulike hingster. Hvis du ønsker å få vite hvilke innavlsgrader du kan forvente på neste års avkom må du sende inn informasjon innen klokken 16.00 dagen før beregningene gjøres.

Send en e-post* til siri.furre@nhest.no med følgende informasjon:

Emnefelt: Slektskap

Hvilken rase det dreier seg om; fjordhest, dølahest eller nordlandshest/lyngshest

Navn på hoppen + UELN eller registreringsnummer

Navn på hingsten(e) + UELN eller registreringsnummer

Husk at slektskapsberegning er kun ett av verktøyene vi har når vi skal finne gode avlskombinasjoner. Eksteriør, helse og bruk er viktige egenskaper som må og skal prioriteres i avlsarbeidet. Det er heller ikke alltid det er mest hensiktsmessig for populasjonen som helhet å alltid bruke den hingsten som gir lavest innavlsgrad på avkommet. Å kun avle på de hestene som er minst i slekt med hverandre vil kunne føre til at hele populasjonen på sikt blir mer i slekt. Det er flere som etterlyser EVA på nett, og dette vil komme på plass etter hvert, men et slikt nettbasert verktøy krever en del utviklingsarbeid som tar tid og koster penger. Derfor gir vi derfor denne muligheten nå for sesongen 2017, og planen er at EVA er på plass i 2018.

Det aller viktigste er at dere avler på hoppene deres og får utdannet unghestene til gode bruksdyr for fremtidige kunder. Husk at alle hopper er like viktige å få med, og lykke til med avlssesongen alle sammen!

Vi henstiller sterkt alle som eier en dølahest, fjordhest eller nordlandshest/lyngshest om å slå opp egen hest i stamboken på nett for å sjekke at opplysningene som ligger der er riktige. Hvis du finner noe som ikke stemmer så ta kontakt på registrering@nhest.no slik at vi kan få rettet opp eventuelle feil. Dette er av betydning for alt arbeid som gjøres for og med de nasjonale rasene!

*Merk at ved å kontakte oss på e-post samtykker du i at vi kan oppdatere kontaktinformasjonen din med e-postadressen din for fremtidig kontakt med deg.