EEN-konkurransen satte Starum på kartet

Norsk Hestesenter (NHS) har nylig  vært vertskap for nærmere 50 ridelærerstudenter og lærere fra en rekke europeiske land. Studentkonkurransen endte med fransk seier, men med god hjelp av norsk lagledelse. Nå vil noen av deltakerne tilbake til Starum.

Franske Louis Seychal vant individuell-konkurransen- her på Starumshesten Calidos. Foto: Astrid Marie Årdal
Skrevet av Kari Hustad,  17.02.2017

En gang i året arrangeres det en studentkonkuranse i regi EEN (Equestrian Educational Network). Det innebærer at alle skolene som er medlemmer møtes i et av de 9 landene for å konkurrere i sprang, dressur og undervisning- både på individuelt nivå og på lagnivå.

Arrangementet har vært et stort løft der mange ansatte og ridelærerstudenter ved NHS har jobbet en god stund for å få alle detaljer på plass. Å ta i mot et følge på nesten 50 personer krever god planlegging og en nøye gjennomtenkt logistikk: Å plukke ut gode og jevne hester for å gi deltakerne en mest mulig rettferdig sjanse, å snekre prenmiepaller, å sørge for innkvartering, transport, underholdning, mat og skaffe varmedresser for kalde portugisere er bare noen få punkter på en lang og innholdsrik liste.

EEN er finansiert gjennom EU-midler, og det er meget lærerrikt å kunne møtes på tvers av landegrensene. Selv om de ulike landene har ulike hestekulturer er det likevel mange likhetspunkter. Ridelærerutdanningene i de 9 landene samarbeider tett, og det er mulig å dele utdanningen slik at man tar deler av den i f.eks. i Norge og deler i et annet land. For studentene er det også spennende å bli kjent med andre som studerer det samme, og ikke minst få brynet seg som rytter og pedagog mot de andre deltakerne i studentkonkurransen. Fra premieseremonien i lagkonkurransen, der seieren ble fransk-norsk

Det ble fransk seier til slutt både i lag og individuellkonkurransen, men helfransk var det ikke: vår egen dressurinstruktør Frida Aksnes var coach på vinnerlaget. Av de norske rytterne var det Anne Kristine Hardaway som kom lengst- hun var med og kjempet fram til semifinalen.
- Det var rett og slett fantastisk å få være med på dette. Det gir en "energy boost", og det ga en mestringsfølelse å delta. Alle deltakerne opptrådte støttende overfor hverandre, og alle kom hele tida med oppmuntrende tilbakemeldinger. Alle heiet på alle faktisk!

Har kan du se NRK sitt tv-innslag fra arrangementet

Norge er blant de mindre hestelandene i Europa, men tilbakemeldingene etter årets EEN-konkurranse er at både ryttere og hester fra Starum holder et meget godt nivå. Dessuten var det eksotisk for mange å få oppleve vinter og snø. En ekstra spiss på oppholdet var da alle deltakerne var med på kanefart det kusker fra dølahest, fjordhest og nordlandshest/lyngshestmiljøene stilte med hester og doninger i den blå timen. Også Starums egne dølahester deltok- med fakler på doningene.

At gjestene satte pris på å bli kjent med Starum har vi fått mange hyggelige tilbakemeldinger på. Noen vil til og med komme tilbake, forteller prosjektansvarlig Hanne Dahl Lien:
- Vi har nettopp fått en henvendelse fra Belgia med forespørsel om en av studentene som deltok på EEN kunne komme til NHS for en to måneders praksis periode. Det synes vi var hyggelig, så det skal vi nok få til.

Anne Kristine Hardaway kom til seminfinalen i EEN Students Competition