Databasen E-BARQ (Equine Behavour Assessment and Research Questionnaire) er en del av et forskningsprosjekt finansiert av Stiftelsen Hästforskning: ”Travsporten ur ett vetenskapligt perspektiv - körbarhet som ett koncept för att förstå kopplingar mellan beteende, val av utrustning, optimal prestation och god hästvälfärd”.  Prosjektet er et samarbeid mellom Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) og Sydney University, og har som mål å kartlegge hvordan håndtering og trening av hester påvirker atferden til hestene våre, og hvordan deres atferd igjen påvirker hestevelferd og trivsel. Selve studien omhandler travhester, men databasen er åpen for hester fra alle disipliner, både hobbyhester og konkurransehester, og kan være til nytte for alle hesteeiere, ryttere og trenere. 

Ved å registrere din hest får du tilgang til din hest's resultater og kan sammenligne dem med over tusen hester som allerede finnes i databasen. Dersom du utfører denne undersøkelsen over tid vil du kunne spore endringer hestens atferd. Spørreundersøkelsen tar 20-30 minutter å fylle ut, og består av flervalgspørsmål med svaralternativer. 

Skjermbilde 2024-01-04 165834.png

Ved å gi forskere mye verdifull informasjon som dekker et stort antall hester, kan E-BARQ bidra til å forbedre måten vi trener og tar vare på hestene våre på på en måte som fører til positive endringer i hestens velvære, og bidra til bærekraftig utvikling av hestesporten.

Les mer om E-BARQ på https://e-barq.com/ 

Her vil du finne databasen og få tilgang til et foredrag som forteller om noen av funnene i studien. Studien har blant annet konkludert med at hester som ble utsatt for stram nesereim hadde høyere hjerterate under trening enn de som hadde riktig tilpasset nesereim. Det er også mye som tyder på at vallaker har mer tendens til å tygge på leietau, dekken osv. enn hopper. 

Hesteveterinærer, oppdrettere, terapeuter, dyrevelferdsorganisasjoner, instruktører og rideinstruktører kan lage sin egen E-BARQ-gruppe som lar deltakerne sammenligne hestens oppførsel ikke bare med E-BARQ-populasjonen generelt, men også spesifikt til gruppen deres. Gruppeadministratorer har tilgang til alle medlemmenes "Del-&-sammenlign-grafer", som lar dem følge treningsfremgangen til gruppedeltakernes hester over tid.