Da vi ankom stod den vakre hingsten ute i luftegården sin og skuet utover dalen. Han hadde selvsagt akkurat rullet seg, og med en hårpryd som kunne ha gitt gode reklameinntekter for show sheen var det bare å ta fram børstene og gjøre han klar for fotografering. Det skulle vise seg å bli en utrolig hyggelig stund, for denne hingsten satte virkelig pris på kos og stell. Mens vi børstet klødde han forsiktig tilbake og sjarmerte oss i senk med sin fantastiske personlighet. Han stod løs i luftegården under hele seansen og viste seg som en klok og stødig herremann.

Etter at han hadde fått en liten runde med børsting var det tid for damebesøk. Han hadde nemlig 2. premiehoppen Vårhilds Vilje han skulle bedekke. Randvar viste den samme høflige og gode oppførselen under bedekkingen, og når det var overstått var han klar for fotografering. Dette tok han på strak hov, og kunne nok ha posert i timevis om nødvendig.

P1016669.jpg
Randvar f. 2014.
e. Skrimsblessen 2. pr., u. elitehoppen Randfrid 1 pr., ue. Randsvarten 1. Pr.

Omtale Stav 2022 hvor han også fikk sin 1.premie og ble stilt som nr I i kvalitet: Hingst av utmerket rasetype. Pent hode, sterkbygd med gode linjer gjennom kroppen. Litt lite markerte ledd, korte koder, både forran og bak. Rasetypiske meget gode bevegelser.
Han fikk karakteren 10 på både rasetype og preg, og på kroppsbygning og muskulatur.
Se hele dommerkortet her 

Randvar er eneste sønn etter Skrimsblessen som er aktiv i avl, og har selv kun 4 avkom før årets sesong. Han gikk på Tronhus i fjor og hadde full kvote på 20 hopper + venteliste. Av 20 hopper ble hele 17 drektige! Tonje Vollaug Slettum forteller om en sosial og trivelig gjeterhingst som behandlet hoppene som en gentleman og skapte ro i flokken på Tronhus. Han var usedvanlig tillitsfull og kosete, og når sesongen var over hadde ikke Tonjes samboer Fredrik lyst til å levere Randvar ifra seg.

Hest og barn
Kaldt hode - varmt hjerte. Foto: Fredrik Mjønerud

Vi tok en prat med eier Åge Øibakken om hvordan Randvar er i det daglige. Han forteller om en veldig god brukshest som vet når han er på jobb. Han står løs i boksen når han blir selt på, og selv om han er midt i et måltid så står han tålmodig og venter når selen kommer fram. Åge og Randvar har hatt mange timer med vedlass i skogen, og det er spesielt en episode som har festet seg. Da Randvar var uheldig og tråkket over et fullastet lunnedrag sånn at bakbeinet stod fast fikk han virkelig oppleve hva et kaldt hode betyr. Før Åge hadde rukket å tenke ut en løsning hadde Randvar selv rygget seg rolig tilbake og kommet seg løs. Åge hevder Skrimsblessen-linjene avler godt gemytt og fornuftige hester, og det har i alle fall slått ut for fullt på denne hingsten.

Det er ikke bare i skogen Randvar har hevdet seg. Som 4-åring deltok han i dølahestmesterskapet og fikk vist seg fram som sportshest.

Hest med tømmervogn
Randvar og Kjetil Mjønerud demonsterer tømmerlass på hingstekåringa på Stav. Foto: Katharina Sørensen

Meld på slipp med Randvar
Har du ikke bestemt deg for hingst til dølahoppen din enda? Randvar har fortsatt plass til flere hopper som vil nyte en sommer i flokk i idylliske Sikkilsdalen. Mer informasjon om priser og påmelding finner du her. 

Fjellhingstene på Tronhus og i Bekkelegeret
Det er noen få ledige plasser hos Skraarudknekten på Tronhus og Ustu Knekten i Bekkelegeret. Mer informasjon om priser og påmelding finner du her.