Fjordhesten har sin opprinnelse på Vestlandet og det er om lag 5 800 fjordhester i Norge. Det finnes også store populasjoner av rasen utenfor Norges grenser, og de største fjordhestlandene utenom Norge er Danmark, Belgia, Nederland, Tyskland og USA. Fjordhesten har en karakteristisk blakk farge i fem varianter. Den vanligste fargen er brunblakk, fulgt av grå, ulsblakk, rødblakk og gulblakk.

Norges Fjordhestlag ble stiftet i 1949, og har ansvaret for avlsarbeidet for rasen. Norsk Fjordhestsenter på Nordfjordeid gjør også viktig arbeid for fjordhesten, både gjennom promotering av fjordhesten og ved å drive seminstasjon i avlssesongen. Den første utstillingen for fjordhest ble avholdt i 1864, og hvert år møtes hundrevis av mennesker fra hele verden til hingsteutstilling på Nordfjordeid – årets største høydepunkt for fjordhestfolket.

Fjordhesten er ideell som både sportshest, arbeidshest, terapihest og familiehest. Hvert år arrangeres det Fjordhest-NM, der over hundre ekvipasjer møtes for å konkurrere i dressur, sprang og kjøring. Alllsidigheten og det gode lynnet til fjordhesten er egenskaper som blir satt stor pris på ved rasen, og er grunnen til at fjordhesten er en populær rase i flere ulike sammenhenger.