Simon Lande startet i jobben som fagansvarlig kjøring ved Stiftelsen Norsk Hestesenter (NHS) høsten 2022. Han har en allsidig hestebakgrunn med ridelærerutdanning trinn 2, kjørelærer 2, er utdannet hovslager med læretid på Norsk Hestesenter, og har i tillegg til å ha vært trainee på Norsk Hestesenter også jobbet som ridelærer på Gjøvik Miljøhestesenter og på Stall Buskerud. Da jobben som fagansvarlig kjøring ble lyst ut kjente han at han ville «hjem til Starum» og gode treningsforhold hvor alt ligger til rette for å satse på kjøring.
I jobben som fagansvarlig kjøring er det Simon som har hovedansvaret for å kjøre inn Norsk Hestesenters egne unghester, utdanne ridelærerstudentene i kjøring, og holde kjørekurs både innenfor sports- og brukskjøring.

Hovedmålet til Simon har lenge vært å komme til VM i kjøring. Det hele startet med at han dro en spøk da noen spurte hva han skulle med en dølahest, men så ble det etter hvert en realitet. Dalbys Maisol er en 2.premiert hoppe etter Nybakk Frøyar, og ue. Randsvarten. Hun er den første kjørehesten Simon starter med. Han betegner seg selv som hobbykusk inntil han begynte å starte kjørestevner med Sol. Den 11 år gamle hoppen kjøpte han av kollega Janne Dalby som føll, og med målrettet trening over tid – intensiv trening uten å jobbe for hardt, som Simon betegner det som - har hun blitt en svært god kjørehest.

Vi hadde lyst til å lære mer om hvordan man trener en dølahest på dette nivået. Mange tror kanskje at det blir mye trening på bane, og ensidig trening. Så vi stilte Simon noen spørsmål:

Hva er forskjellen på dølahesten kontra de andre rasene du konkurrerer mot?
Sportskjøring ligger ikke like naturlig for en dølahest som for en varmblodshest. De er jo rett og slett avlet for å gå i skauen. De har som regel et godt skritt, men ikke like god galopp. Som en tyngre rase så har de tross alt mer å bære rundt på i hinder og dressurøvelser.
Men alle dølahester kan hvis man er villig til å legge ned jobben det krever. Jeg vil anslå at det tar bortimot dobbelt så lang tid å bygge styrken til å samle seg som det gjør for de lettere rasene som vi møter på konkurransebanen.
Fordelene med dølahesten er at de som regel har en stabil form og en god takt.

Hvordan trener du?
Jeg starter et begrenset antall stevner per år for å holde hesten positiv og holdbar over tid. Men det er viktig at hesten går i balanse og trenes på variert underlag.
Vi trener mest på tur, og har maksimalt 1-2 økter per uke på bane. Treningen varieres mellom kjøring, ridning, tømmekjøring og longering. Sol har ikke vært halt en dag.
Jevn og variert trening er spesielt viktig for de tyngre rasene.

Hvordan skal du trene fram mot VM?
Vi holder oss til det samme systemet. På vinteren legger vi treninga ned og jobber mest med det grunnleggende. På sommeren får Sol gå på gress på dagtid og holdes i gang.

I sosiale medier går dere under navnet Team Elefanten – hva ligger bak dette navnevalget?
I starten hørtes det ut som en elefant som kom dundrende når Sol galopperte. Og siden har navnet bare hengt ved.

Vi ønsker Simon og Sol lykke til fram mot VM-uttak – de nærmer seg målet om å komme til VM som går i Oirschot i Nederland 29. august til 3. september!

Vil du lese mer om de norske prestasjonene på stevnet i Rævebjerg? Se artikkelen til Hestesport her

De øvrige representantene for de nasjonale rasene var:

Dølahest:
Solveig Erica Wiger / Brunstad Blesen

Fjordhest:
Tommy Løvberg / Sølvgut
Frida Kristin Hansen / Athukens Evina

Nordlandshest:
Milla Jeksrud Hovelsen / Tufte Karisma

Vi gratulerer dem alle med flotte prestasjoner!