Vårt nyeste tilskudd heter Fagerli Lilja og hun kom til Norsk Hestesenter i januar. Fagerli Lilja er ei svart hoppe født i 2013, og er oppdrettet av Johan og Stine Guro Brandstad på Vinstra. Hoppa er e. Vaterlands Liljar og u. Odlo Tora.

Nasjonalt senter for dølahest

Norsk Hestesenter har et særskilt ansvar for våre nasjonale hesteraser, og som Nasjonalt senter for dølahest har vi derfor et ekstra fokus på dølahesten – på tilsvarende måte som fjordhesten er særlig knyttet til Norsk Fjordhestsenter på Nordfjordeid og nordlandshesten/lyngshesten er knyttet til Nasjonalt senter for nordlandshest/lyngshest på Olsborg.

NHS er sekretariat for Landslaget for Dølahest, og fører bl.a. regnskap og medlemsregister. Nasjonalt senter for dølahest har et eget kontor på NHS, der Landslaget for Dølahest sin organisasjonssekretær, Camilla Ulsrud, sitter.

Flott utvikling

Fagerli Lilja tilbrakte sine første uker hos oss sammen med våre studenter og var en del av vårt remonteprogram. Dette er en del av utdanninga på Ridelærer III, hvor studentene får tildelt en unghest som de skal jobbe med og utdanne i 6 uker, under kyndig veiledning av instruktør. Lilja var ganske uerfaren og fersk når hun kom til Starum, men hun har fra første dag tatt alle utfordringer på «strak hov», gjort sitt beste og vært en blid og positiv hest.

Det er vår ridelærertrainee Stine Ekra, som sammen med våre instruktører, har hatt ansvaret for Lilja denne første tiden, og når remonteprogrammet var over fortsatte trainee og instruktører utdanningen av Lilja. Hun fortsetter fremgangen og er en god hest å jobbe med. Lilja er ei våken og kvikk hoppe, som har hatt en bratt læringskurve etter at hun kom til oss. Planen for henne er at hun etter hvert skal brukes i dressurundervisningen med våre studenter på ridelærerutdanninga. Instruktørene håper at hun i løpet av høsten gradvis kan brukes på studiet, samtidig med at hennes egen utdannelse fortsetter.

Flere dølahester

Norsk Hestesenter har per i dag to dølahester til på stallen. Dette er vallakene Starums Ajax og Olstad Blesen. Dette er to veldig greie kjøre -og ridehester som har gledet mange ansatte, lærlinger, praksiselever og besøkende på Starum i mange år. De er trygge og stødige og to gode representanter for rasen. Furusvarten, som mange kjenner, vandret videre til de eviggrønne enger tidligere i sommer. Det er Janne Irene Dalby og våre lærlinger som har hovedansvaret for kjørehestene.

I tillegg til at vi har kjøpt Fagerli LIlja i år, har vi flere planer på dølahestfronten her på Starum. Vi har nemlig ganske nylig inngått leieavtale på to flotte dølahopper som er sluppet med hver sin hingst i Sikkilsdalen. Disse to hoppene er Tangen Svarta, som er sluppet med hingsten Sellands Even, og Veslelill som er sluppet med Spjotums Lunar. Avtalen er at hvis de viser seg drektige når de hentes hjem fra Sikkilsdalen, skal de bo hos oss på Starum, få føllene her og være her til føllet skal avvennes. Vi krysser nå fingrene for at vi til våren kan smykke oss med to vakre dølahestføll på Norsk Hestesenter – vi gleder oss!

Se video av Fagerli Lilja og ridelærertrainee Stine Ekra!