Hest og eier
Ingen tvil om hvilket land denne ekvipasjen representerer

Fra spøk til virkelighet

Reisen begynte tilsynelatende som en spøk da han fikk spørsmål om hva han skulle med en dølahest. Litt fleipete svarte han at han skulle til VM, og jammen skulle det vise seg at denne drømmen etter hvert skulle bli en realitet.

Simon beskriver seg selv som en hobbykusk inntil han begynte å delta i kjørestevner med Sol. Etter målrettet trening over tid, der han prioriterte intensiv trening uten å presse hesten for hardt, utviklet Sol seg til å bli en eksepsjonell kjørehest.

Hest og kusk som kjører dressur
Team Elefanten viste et fint dressurprogram

VM i sportskjøring

Høydepunktet i Simons og Sols reise kom da de nylig deltok i verdensmesterskapet i sportskjøring i Oirschot, Nederland. Mesterskapet består av dressur, maratonkjøring og presisjonskjøring.

Dressurdelen strakte seg over tre dager og inkluderte i tillegg til enbet også par og firspann-kjøring. Simon (som kjører enbet) var svært fornøyd med prestasjonen til tross for at de konkurrerte mot sportsponnier som har en mer naturlig spenst enn dølahesten.

Den fartstylte maratondelen var en krevende utfordring med åtte hinder og over 15 kilometer å kjøre på etappene. Simon og Maisol opprettholdt en imponerende fart på 12-13 km/t og gjennomførte løpet etter planen.

Den teknisk krevende presisjonsbanen innebar mange vendinger, noe som gjorde det utfordrende å opprettholde tempoet og holde seg innenfor makstiden. Til tross for utfordringene, og noen baller ned, fullførte de med stil!

De store resultatene uteble i Nederland, men deltakelse i VM er en imponerende prestasjon i seg selv, og det vitner om både Simons dedikasjon og Sols egenskaper som kjørehest. VM i sportskjøring er et 4* stevne, det høyeste nivået innen denne disiplinen.

Selv om mange kanskje tror at treningen for en slik prestasjon innebærer mye tid på ridebanen, trener Simon og Maisol faktisk mest på tur. De har hatt kun 1-2 økter i uken på bane, og treningen har vært variert i form av kjøring, ridning, tømmekjøring og longering. Balanse og variert underlag er avgjørende, spesielt for de tyngre hesterasene.

Hest og eier
Simon og Dalbys Maisol er fornøyde med prestasjonen i VM i sportskjøring

En velfortjent avslutning

Etter deres deltakelse i VM i Nederland ble det bestemt at dette var Sol sitt siste internasjonale stevne. Etter intensive sesonger med hard trening, har Sol fått en velfortjent roligere tilværelse som lærehest for Simons samboer og uunnværlige groom, Tine Røste Haugen.

Team Elefanten

Simon, Sol og Tine utgjør sammen Team Elefanten, et navn som oppstod på grunn av lyden Sol lagde når hun galopperte med dundende bevegelser i begynnelsen av sin karriere. Dette teamet har vist at det ikke handler om rasen, men om dedikasjonen og samarbeidet mellom kusk og hest.

Hest og mann
Simon Lande med sitt nye håp - den 5 år gamle vallaken Cicero

Veien videre

Simon Lande og Dalbys Maisol har bevist at dølahesten kan konkurrere på internasjonalt nivå med riktig trening og dedikasjon. Deres deltakelse i VM i kjøring i Nederland er en inspirerende historie om lidenskap, målrettet trening og samarbeid. Simon har ikke bare oppnådd sitt mål, men han har også åpnet døren for andre dølahestekvipasjer som ønsker å følge i hans fotspor.

Simon satser nå videre med sin 5 år gamle schweres varmblod Cicero, også kjent under kallenavnet «Lillegutt» (som kan diskuteres om passer til denne store hesten). Cicero har kapasitet til å bli en god kjørehest, men han er stor og tung, så Simon forteller at han skynder seg langsomt i utdanningen. Målet er internasjonale stevner også med Cicero.

Vi ønsker dem lykke til videre, og er stolte av å ha Simons kjørekompetanse på Norsk Hestesenter.

Kjørekurs med Simon Lande på Norsk Hestesenter

Kunne du tenke deg å delta på kjørekurs med Simon? På Starum har vi sannsynligvis landets flotteste kjørearena med maratonhinder, naturridebane, flotte kjøreveier både rundt på anlegget og i skogen, stor utendørs kjørebane og store ridehaller.

Kjørekursene passer for alle nivå. Øktene er individuelle, så enten du ønsker å fokusere på sportskjøring, tømmekjøring, kjøre tur, brukskjøring eller ønsker hjelp til innkjøring så er disse kursene aktuelle for deg.

Mer info om kjørekurs 30. september-1. oktober

Mer info om kjørekurs 28-29. oktober