Slippkulturen vi har i Norge er unik i verdenssammenheng og en viktig faktor i avlsarbeidet. Å slippe hingst med hoppefølge i fjellet er en særnorsk måte å drive avl på. Ingen andre land har tilsvarende tradisjon med å drive «utegangsstutteri» i 1000 meters høyde, så dette er en viktig del av vår kulturarv. Oppdretterne setter pris på at tradisjonen føres videre, og hestene ser ut til å trives godt med å tilbringe sommeren i Sikkilsdalen.

Bilde: Prinsehamna. Kaldblodstraveren Søndre Jerkeld på vei inn til slipp-plassen for å møte hopper og føll. 

Slippdagen
Slippet lørdag 22. juni var en begivenhetsrik dag med stort publikum som kunne glede seg over å se de tre flotte hingstene bli sluppet med sine hoppefølger, akkompagnert av felespill i alle tre hamningene.

  • Bristol: Den tre år gamle dølahingsten Odlo Drivar ble sluppet med ni hopper og fire føll. 
  • Prinsehamna: Den 15 år gamle kaldblodstraverhingsten Søndre Jerkeld sluppet med hele 25 hopper og fire føll. 
  • Åkrehamna: Den fem år gamle dølahingsten Sundfors Viljar ble sluppet i Åkrehamna med 18 hopper og fire føll (etterslipp: en hoppe med føll).

Bilde: Dølahingsten Sundfors Viljar møter flokken i Åkrehamna med stort publikum.

Det er alltid en viss spenning knyttet til det å samle så mange hester og mennesker, men alle tre slippene forløp som planlagt. Det var ekstra hyggelig at Rikstoto Direkte møtte opp og laget en fin reportasje med film fra slippet med Søndre Jerkeld. Reportasjen og filmen kan ses uten abonnement nederst i saken.

Bilde: God stemning på slippdagen. 40 minutters gange til slipp-plassen i Bristol stoppet ikke publikum fra å overvære slippet med den tre år gamle dølahingsten Odlo Drivar.

Utfordringer
Sesongen har vært preget av noen utfordringer, men våre dyktige gjetere har hatt løpende dialog med hesteeierne, og sammen har vi funnet løsninger. Vi har også gjort oss nye erfaringer denne sesongen, og nye rutiner har blitt til.

Den første utfordringen kom allerede i vårstasjon, da en av hoppene som ble bedekket med Sundfors Viljar dessverre fikk utbrudd av godartet beskjelersjuke (se faktaboks for mer informasjon). Dette ble påvist og avhelet før slippet, og alle hoppeeierne som hadde meldt på til slippet med Viljar fikk informasjon om dette. I løpet av de første ukene av sesongen var det utbrudd hos fem av hoppene, men hingsten har hele tiden vært symptomfri.

Tre dager etter slippet måtte en hoppe sendes hjem da hun ikke fant ut av det med hingsten, men etter denne hendelsen har flokken i Åkrehamna vært en harmonisk og fin flokk som har trivdes godt sammen.

Bilde: Flokken til Sundfors Viljar i Åkrehamna tar en hvil i kveldssola like ved Sikkilsdalseter Fjellstue.

Det ble en tung dag da gjeterne en søndag i juli oppdaget at en av hoppene i Åkrehamna manglet fra flokken. Hun ble dessverre funnet død like i nærheten. Dette var en utrolig trist hendelse for eier, gjetere og andre som kjente den snille hoppa. Det var ikke mulig å fastslå dødsårsak.

Som om ikke det var nok, ble det på slutten av sesongen påvist ringorm på en av hoppene i Åkrehamna. Etter prøvetaking og dyrking av prøven, viste det seg å være ringorm av typen Trichophyton mentagrophytes, som er en liste 3-sykdom på alle arter og er mest vanlig på storfe og katt. Denne typen sprer seg heldigvis ikke lett blant hester, og det ble ikke funnet symptomer på andre hester. For å redusere risikoen for å spre smitte til hester i de andre hamningene, ble ikke flokken i Åkrehamna tatt inn på kvea sammen med de andre flokkene ved henting. Vil du lære mer om hva ringorm er? Se faktaboks nederst.

Bilde: Prinsehamna. Kaldblodsføllet Skjetne Rosa ville helst bare kose med fotografen mens resten av flokken til Søndre Jerkeld tok en hvil på slipp-plassen etter fôring.

I den store kaldblodsflokken i Prinsehamna brukte hoppene lang tid på å finne ut av rangordenen. Dette førte til en del mindre sårskader og hevelser gjennom sesongen, og en flokk som ikke har holdt seg så godt samlet. De fleste skadene var udramatiske og har blitt behandlet ute i felt. En hoppe var uheldig og satte seg fast i terrenget den første uken og måtte dessverre sendes hjem for behandling av sårskadene hun pådro seg.

Flokken benyttet seg ikke av den delen av hamningen som er over tregrensen, men de har gjort en formidabel jobb med å beite ned skogsområdene. Hestene har fått mye trim, og de var godt muskelsatte da de reiste hjem.

Bilde: Bristol. Livet som føll i Sikkilsdalen er et bekymringsløst liv. Etter lek med jevnaldrende er det fint å slappe av litt i sola.

I Bristol har flokken til Odlo Drivar vært en harmonisk og fin gjeng, som har satt stor pris på det daglige besøket av gjeterne. Flokken har holdt seg i området rundt Jensebu gjennom hele sesongen, og når de hørte lyden av båtdur kom de løpende på rad og rekke for å ta imot gjeterne – et flott syn fra båten!

Gjeternes jobb
Årets gjetere har hatt en stor og viktig oppgave med å passe på hele 68 hester fordelt på tre hamninger, og denne oppgaven har de løst med glans. Alle flokkene har hatt tilsyn av gjeterne minst én gang om dagen. Hingstene har fått kraftfôr, mens hoppene har fått salt ispedd litt havre strødd utover steinene. Etter fôring går gjeterne rundt og sjekker alle hestene, ser etter sår/skader, sjekker at høver ser ok ut, og ser etter tegn til brunst. De hestene som har lyst på litt ekstra oppmerksomhet blir klødd og kost med, spesielt føllene pleier å være interessert i dette. Det har vært mange fine øyeblikk mellom hest og gjeter.

Når hingstene har spist opp kraftfôret sitt, hender det at de får lyst til å flørte med hoppene, og da er det bare for gjeterne å ta fram skrivesakene for å notere hvem som viser brunst, og hvem som ikke er interessert. Gjeterne har ført brunstkalender for å holde oversikt over hvilke hopper de skal følge ekstra godt med på, for å fange opp om de kommer i ny brunst. Alle hesteeierne har fått ukentlig rapport.

Bilde: Bristol. Føllene blir utrolig sosiale i løpet av sommeren. 

Besøk
Vi har hatt gleden av å ta imot mange besøkende i Sikkilsdalen også denne sommeren. Mange hesteeiere har tatt turen for å hilse på hestene sine i løpet av sesongen. Den Norske Turistforenings merkede stier går gjennom alle tre hamningene, så mange turgåere har fått nyte det nasjonalromantiske synet av hester som pleier kulturlandskapet i fjellet.

Deltakerne på Sikkilsdalseminaret til Kaldblodsforeningen Veikle Balder, hele 50 stykker, tilbragte en hel helg i Sikkilsdalen. Blant disse var også eierne til kaldblodshingsten Søndre Jerkeld, samt flere av hoppeeierne.

Det svenske travbladet «Travronden» har vært på reportasjetur til Sikkilsdalen. Reportasjen skal være med i Travrondens vinternummer og forventes å nå rundt 200 000 lesere.

Rideleirdeltakere fra Slangen Seter har besøkt hestene i Åkrehamna ved flere anledninger, og representanter fra Nord-Fron kommune ble med gjeterne inn til Bristol for å hilse på flokken til Odlo Drivar en av dagene den siste uken.

Bilde: Bristol. Gjeterne var populære - spesielt blant føllene.

Sesongslutt og drektighetskontroll
Den siste helgen i august var det hentehelg i Sikkilsdalen. De åtte studentene ved trinn 1 av ridelærerutdanningen ved Norsk Hestesenter tilbragte torsdag og fredag i Sikkilsdalen, og deres innsats var uvurderlig for gjeterne. Studentene hjalp med å samle alle hoppene og føllene i kvea, og med å få hingstene inn på stall før eierne kom for å hente dem.

I år som i fjor fikk alle hoppeeierne tilbud om drektighetskontroll til en rabattert pris fra Veterinærvakta Fron. Det er ikke alle som velger å benytte seg av tilbudet, og noen hopper ble hentet før drektighetskontroll, så vi har i skrivende stund dessverre ikke fullstendig oversikt over drektighetsprosent. Dette er resultatet av drektighetsundersøkelsene 29. og 30. august:

  • Bristol: 6 hopper sjekket, 5 konstatert drektige
  • Prinsehamna: 18 hopper sjekket, 9 konstatert drektige. I tillegg har vi fått beskjed om at to hopper ble konstatert drektige ved ny drektighetskontroll etter hjemkomst.
  • Åkrehamna: 7 hopper sjekket, 4 konstatert drektige. 

Foto: Ridelærerstudentene bidro med å hente alle hestene fram til kvea før eierne skulle hente dem. 

Takk for i år
Vi vil benytte anledningen til å takke alle de dyktige gjeterne våre for jobben de har utført, og hesteeierne for tilliten de viser oss ved å slippe hest i Sikkilsdalen. 

Med dette avslutter vi den 156. sesongen med hesteslipp i Sikkilsdalen. Fram mot neste sesong skal det jobbes videre med utbedring av eksisterende gjerder, i tillegg til at det jobbes videre med å realisere målet om å på sikt kunne tilby fire hamninger i Sikkilsdalen. Vi ønsker at alle de fire norske hesterasene skal få sin faste plass, der fjordhesten og nordlandshest/lyngshest rullerer på den fjerde hamningen annethvert år.

Vi takker for i år, og ser frem til en ny sesong i Sikkilsdalen i 2025. 

Lenke til Rikstoto Direkte fra slippet med Søndre Jerkeld.

Foto: Åkrehamna.

Faktaboks Godartet beskjelersykdom
Godartet beskjelersykdom, herpesvirus 3 (EHV-3) er en akutt, men vanligvis mild kjønnssykdom som kjennetegnes ved blemmer og sårdannelse på/i skjede, kjønnslepper og noen ganger hudområdet nedenfor skjedeåpningen, spener og munnen. På hingster er det sårdannelse og blemmer på penis og forhud. Godartet beskjelersykdom er listet som C-sykdom, som skal meldes til Mattilsynet. Inkubasjonstiden er fra 2 til 10 dager. Normalt avheles sårene i løpet av 14 dager. Sykdommen er ubehagelig, men ikke farlig. Herpesvirus 3 fører ikke til nedsatt fertilitet, abort eller nevrologiske symptomer. Det er 14 dagers karantene etter at sårene er grodd, deretter kan hesten igjen bedekkes/bedekke.

Viruset smitter ved direkte kontakt, vanligvis ved parring. Herpesvirus 3 er utbredt i hestepopulasjonen og kan gå i hviletilstand inne i kroppens celler i årevis. En stressbelastning kan så vekke opp den «sovende» infeksjonen. Derfor er det aldri garanti for at hester ikke er bærer av viruset og ved naturlig bedekning vil det alltid være en viss risiko for overføring av kjønnssykdom. 
Kilde: Veterinærinstituttet

Faktaboks Ringorm
Ringorm er en soppinfeksjon i huden som kan ramme både dyr og mennesker. Infeksjonen smitter lett gjennom direkte kontakt mellom dyr, eller via gjenstander. Ringorm forårsaker runde, hårløse flekker på huden, men tilstanden er ufarlig for hesten. Behandlingen innebærer lokal soppdrepende medisin og desinfisering av miljøet for å hindre videre spredning. Hester med ringorm bør isoleres til infeksjonen er under kontroll for å unngå smitte til andre hester eller mennesker.
Kilde: Veterinærinstituttet