For i juni byttes de duvende løvskogene i Vestfold ut med fjellbjørk og grassletter i fjellheimen. Da skal Stjerne Gut (e. Gjerde Blæsen, u. Gjerde Stjerna) slippes i Sikkilsdalen, og sjarmere sitt eget hoppefølge. 

Skrinla kastrering 

StjerneGut2.jpg

Stjerne Gut, eller bare «Gutten» til daglig, er en fire år gammel hingst som eies av Mona Fossumstuen og Nikolai Bergan, oppdretter er Torhild H. Gjerde. Hingsten ble kjøpt da han var et halvt år gammel, og planen var langt ifra at han skulle bli fjellhingst – eller forbli hingst i det hele tatt.

– Tanken var faktisk at han skulle kastreres for å bli en brukshest, sammen med vallaken jeg har fra før, smiler Mona. – Men for moro skyld så stilte jeg han ut på en uoffisiell utstilling som åring, og der fikk han så god omtale at det ga mersmak!

Stjerne Gut ble deretter stilt på offisiell utstilling på Jarlsberg, både som åring og to-åring, og han fikk sløyfe begge gangene. I tillegg ble han nummer to under Landsfinalen i Sogndal i 2017. Stjerne Gut ble kåret og stilt i kvalitet som 3-åring, og på årets hingsteutstilling på Stav fikk han 2. premie, og ble stilt som V i kvalitet i UB-klassen.

Mona er fersk i utstillingsverden, og fersk som hingsteholder, men tar utfordringene på strak arm. Hun kom godt forberedt til utvida bruksprøve på Stav i år, og gjennomførte både rideprøve og kjøreprøve selv. Det er både sporty og imponerende!

11 Stjerne Gut_nett[1].jpg
Stjerne Gut under årets hingsteutstilling på Stav. Foto: Katharina Sørensen

 

Gutten – med glimt i øyet

Mona forteller at Stjerne Gut har vært en grei og ukomplisert hest hele veien. – Vi startet med tømmekjøring den vinteren han var åring, og vi har kjørt han regelmessig fra ca. 2 års alder. Han er en positiv og arbeidsvillig kjørehest, som alltid er klar og møter opp når jeg kommer ut i luftegården for å hente han.

Planen er at Stjerne Gut skal kunne brukes til alt. - Når han kommer hjem fra en sommer med hopper skal vi trene mot aktuelle stevner, sier Mona, som starter både innenfor ridning og kjøring.

Mona har også en hest til, dølahesten Finnvald Lukas, en vallak på 8 år. Finnvald Lukas og Stjerne Gut er gode kompiser, som klør hverandre, leker og herjer sammen, og har stor glede av hverandre.

Det er tydelig at Stjerne Gut og Mona har god kjemi. – Når jeg steller med han liker han veldig godt å hvile hodet på skuldra mi. Vi kan stå ganske lenge slik, og aller helst «bytte litt luft», smiler Mona.

Stjerne Gut startet karrieren som avlshingst i fjor, og hadde da fire hopper, hvor det av disse ventes to føll i år. – Et av føllene er født, og han er en helt perfekt liten hingst, forteller Mona entusiastisk. Hun gleder seg stort til sommerens hesteslipp. – Det er kjempestas å få slippe hesten sin i Sikkilsdalen, det er noe jeg aldri hadde drømt om at jeg skulle få oppleve en gang!

Har du lyst til å slippe hoppa di med sjarmerende Stjerne Gut på Steinsholt? Under finner du informasjon om priser og påmelding.

StjerneGut3.jpg
Stjerne Gut sammen med kompisen Finnvald Lukas.

 

Priser og påmelding

Stjerne Gut står i vårstasjon hos eier Mona Fossumstuen på Steinsholt, hun kan kontaktes på telefon 473 81 744. Innmelding for både vårstasjon og slipp i fjellet gjøres til Norsk Hestesenter via hesteutstilling.no. Kontaktperson er Camilla Ulsrud, telefon: 970 76 960 eller e-post: fjellet@nhest.no. Ta gjerne kontakt før innmelding da det er satt en øvre grense for slektskap mellom hingst og hoppe i Sikkilsdalen.

Pris: kr 4 500,- for vårstasjon eller slipp i fjellet - kr 5 500,- for både vårstasjon og fjellet. Prisene er inkl. mva.

Stjerne Gut har ei kvote på 20 hopper, maks fem av disse kan kun stå i vårstasjon.

Elektronisk påmelding til vårstasjon og slipp i fjellet (arrangementene på siden er sortert etter dato).

 

Tekst og foto: Camilla Ulsrud