Den 20. juni ble det sluppet tre hestefølger i Sikkilsdalen. I Bristol har dølahingsten Spjotums Lunar tilbrakt sommeren, kaldblodstraveren Tekno Jerken har vært kongen i Prinsehamna, og i Åkrehamna har dølahingsten Sellands Even hatt sitt hoppefølge. Til sammen har de hatt 39 hopper.

Damer med gode prestasjoner

Hele åtte av hoppene i følget til Tekno Jerken har rekorder på mellom 1.24.8 og 1.27.9. De fleste av disse er mellom 15 og 23 år, og dette var meget gode tider for ei hoppe for noen år siden. Marmorjenta, Lykke Berit og Stjernedrøm har alle tjent over 500 000 kroner i løpsbanen. Stjernedrøm slo i sin tide selveste Ulsrud Tea i hoppekriteriet, og Marmorjenta og Lykke Berit har til felles at de har flere V75 seire med Jan Martin Bjerring i vogna. 23 år gamle Stortrø Stjerna har også bidratt i løpsbanen med sine 17 trippelplasseringer. I avlen har hennes avkom allerede tjent over 1,1 million, hvor Liheim Svarten med en rek. 1.24,8 og kr. 576 873 som den beste hittil.

Dølahoppene har også litt av ei merittliste. Sellands Even har i sommer bedekt hele fem hopper med førstepremie (inkludert de to han hadde kun i vårstasjon), og han har ei hoppe med andrepremie i følget. Spjotums Lunar har to førstepremiehopper og hele sju andrepremiehopper i sitt følge!

Hendelser i sesongen

Hestefølgene har totalt sett hatt det veldig bra i fjellet i sommer, og flokkene har vært rolige og harmoniske gjennom sesongen. Men det er ikke til å komme utenom at det med så mange hester, gjennom en periode på over to måneder, oppstår noen uønskede hendelser.

Denne sesongen er det tre hopper som dessverre måtte hentes hjem. To av hoppene ble jaget ut av flokken, ei i Bristol og ei i Åkrehamna. Dette skjedde, slik det vanligvis gjør, i begynnelsen av sesongen. Hvorfor hingsten ikke ønsker at den spesifikke hoppa skal få være en del av flokken er ikke alltid like lett å vite, men en av hoppene kom på etterslipp, noe som øker risikoen for at det kan skje. Hopper blir tatt ut av gjeterne når man ser at det ikke fungerer. Hingstene kan være ganske tøffe når de vil ha ut noen, og en av hoppene måtte i år behandles av veterinær som følge av dette. I tillegg ble ei hoppe akutt syk (ikke smittsomt) like etter hun ble sluppet (hun ble også sluppet etter de andre), og måtte derfor reise hjem for videre behandling. Det er selvsagt veldig leit for alle parter når ei hoppe må hentes hjem, men også noe som man dessverre må regne med skjer fra tid til annen.

Utover dette har det kun vært mindre hendelser, og veterinær har undersøkt og gitt behandling der det har vært nødvendig. Det har vært dialog med den aktuelle hesteeier når det har oppstått noen hendelser. Hesteeierne har også fått oppdateringer om flokkene på e-post og i egen facebookgruppe gjennom hele sommeren. Noen eiere har også vært på besøk i Sikkilsdalen i løpet av sommeren for å hilse på hestene sine - noe som er veldig hyggelig.

I likhet med mange andre steder i landet, har det vært en relativt kjølig juli i fjellet også, men med varme sommerdager i slutten av juni og nå mot slutten av sesongen. Det har vært grønt og frodig hele sommeren, og det er masse god og næringsrik mat igjen, selv om vi nærmer oss september.

Hestefølgene har daglig tilsyn av våre gjetere, og i tillegg til å sjekke at hestene er friske og har det bra, følger de med på brunst og bedekkinger. Alle hingstene har gjort jobben sin, så nå gjenstår det å se hvor mange som har blitt drektige og hvor mange føll det blir som følge av sommeren i Sikkilsdalen.

Du kan lese mer om hesteavlseteren i Sikkilsdalen her

Bristol7.jpgGode dager i Bristol.

Barnehage i fjellet

Det som er spesielt moro å følge med på er alle føllene som går ved fot – altså årets føll som er med til fjells sammen med sin mor. Det går ikke lang tid før de føler seg trygge nok til å hilse på de andre føllene i flokken, og snart er de i gang med lek og moro. Føllene blir veldig sosiale, og godt oppdratt av både mor og mange «tanter». I tillegg utvikler de seg godt fysisk, siden de går i fjellterreng – som kan være både ulendt og bratt. Bedre barnehage finnes vel nesten ikke?

Åkrehamna7.jpgFull fres på trioen i Åkrehamna.

Hjemhenting og drektighetskontroll

Om noen dager vil alle hoppene bli samlet i kvea ved Sikkilsdalsseter, og hingstene må ta farvel med sine sommerflørter. Hoppene blir hentet hjem til helga (29. – 30. august). Det vil også i år være veterinær tilgjengelig ved stallen på setra og tilby drektighetskontroll v/ultralyd. Denne vil være tilgjengelig på fredag mellom klokka 16.00 – 20.00, og på lørdag mellom kl. 10.00 – 15.00.

For kaldblodstraverne vil prisen for dette være kr. 500,- + mva. pr hoppe, faktura vil bli ettersendt.

For dølahoppene som har gått i Sikkilsdalen vil ultralydundersøkelse ved hjemhentingen være gratis. Kostnaden for dette vil bli dekket av Norsk Hestesenter.

Flere bilder fra sommeren i Sikkilsdalen finner du blant annet i et eget album på vår Facebook-side.