I Smågarda på Toten holder brødrene Paul og Harald Stikbakke til, og sammen eier de nå tre kaldblodstravere. En av hestene på stallen er Drivbest, en fire år gammel hingst etter Lome Brage og Drivstjerna. Drivbest har startet seks løp i år, med fem seire og en andreplass som resultat. — Ja, det er ikke så verst det, smiler Paul, som lik de fleste totninger er litt forsiktig med å bruke de helt store ordene. — Det er vanskelig å spå om fremtiden, men den er håpefull og Drivbest nok kan rekke et stykke til.

Paul og Harald er tålmodige, og jobber sakte og sikkert framover. — Hingsten er i utvikling, og vi vil ikke forhaste oss. Vi vil ha en hest som holder lenge, forklarer Paul. —Vi kjører lange, rolige arbeidsturer, og ikke så mye intervaller.

Paul forteller at det er Harald som er den som sitter i sjefsstolen når det kommer til å velge hingst for bedekking. — Men vi har brukt de årgangshestene som har vært bra. Lome Brage har prestert godt, og han er startrask. Vi ser at Drivbest også er forholdsvis rask på start.

— Drivbest er en veldig omgjengelig hest og har et godt lynne. Han er også veldig flink til å ikke bruke mer energi enn han må, sier Paul og kikker bort på hingsten som står avslappa og rolig på boksen. — Det er litt mer liv i han når han kommer på boksen på løp, da skal han vise at han er skikkelig kar, humrer Paul. — Han er i sin egen verden under oppvarminga før løp, men når han står på start, da er han helt klar!

Det sistnevnte blir godt bekreftet av resultatene så langt. Det er Eirik Høitomt som har vært kusk hele veien, og det fungerer bra. Neste løp blir på Bjerke den 8. juni.

Lome Brage i Synergi-serien

Lome Brage er en av avlshingstene som er påmeldt «Synergi-serien», det vil si at avkommene etter Lome Brage som blir født i 2022 har rett til å starte løp i «Synergi-serien» som treåringer, hvor det skal arrangeres minst fem løp for hver rase (kaldblodshester og norskfødte varmblodshester) med en førstepremie på 100.000 kroner. Tre av løpene er for åpen klasse, og to løp er forbeholdt hopper. Løpene skal arrangeres som likestartsløp over mellomdistanse - uten grunnlagsbegrensning.

Les mer om Synergi-serien på DNT sine nettsider.

Vil du ha avkom etter Lome Brage?

Da har du sjansen nå til å slippe hoppa di sammen med Lome Brage i Sikkilsdalen i sommer!

Lome Brage er født 2007, e. H. G. Balder, 1.22,4aK, 2,7 mill., u. Lomestjerna, 1.28,3aK, 146 700, e. Gullbrun.

113 starter • trippel 45-17-11 • 1.19,3aK • 4,8 mill.

Vinner av Moe Odins æresløp, Alm Svartens æresløp, Jacob Meyers pokalløp, Elitekampen på Solvalla og Unionstravet på Færjestad. Har travet sju ganger under 1.20. Lome Brage er en edel og lettbygd hingst med meget godt lynne. Hingsten står i vårstasjon på Asak Hestesenter, og slippes i Sikkilsdalen den 26. juni 2021.

Priser
Slipp i fjellet: kr 2 000,- (inkl. mva) i hamneavgift. (Hamneavgiften i 2021 er subsidiert.)
Føllavgift: kr 15 000,- (inkl. mva) ved sju dager gammelt levende føll.
Vårstasjon: Ta kontakt med Asak Hestesenter.

Innavlsgrad på avkom
Det er fokus på innavlsgraden i våre nasjonale raser. For hopper som skal slippes med Lome Brage kan ikke et framtidig avkom ha en innavlsgrad (innavlskoeffisient) som er høyere enn 9,5%, som er på nivå med snittet for kaldblodspopulasjonen. Lome Brage har selv relativt høy innavlsgrad, men han er lite i slekt med resten av kaldblodspopulasjonen. Han vil derfor passe godt til veldig mange hopper. Foreldre med høy innavlsgrad vil gi et avkom med lavere innavlsgrad dersom de ikke er i nær slekt. For å teste hvordan kombinasjonen med din hoppe og Lome Brage vil slå ut kan man benytte Breedly for å skape et hypotetisk avkom. Du kan også kontakte Norsk Hestesenter hvis du ønsker hjelp til å finne ut om din hoppe er for nært beslektet.

Innmelding
Elektronisk innmelding

Vårstasjon
Ta kontakt med Asak Hestesenter: 911 75 932 (Jan), 952 49 660 (Hege) - www.asakhestesenter.no 

Lome Brage_test.jpg
Lome Brage. Foto: Eirik Stenhaug / Norsk Rikstoto