Grane Knekten3.jpg

For om en drøy måned får han et større kongerike å regjere over. Grane Knekten (e. Smedsmo Knekten, u. Granlill) er en av årets fjellhingster, og skal tilbringe sommeren i Sikkilsdalen sammen med sitt eget hoppefølge. 

Falt pladask

Og det var nettopp i Sikkilsdalen Grane Knekten, eller Knekten i dagligtale, fant sine nye eiere. Han gikk nemlig som føll ved fot da Stine Brunsberg og datteren Ane skulle hjelpe Even Stormorken med å slippe hoppa Granlill i 2016. - Han var så trivelig og tillitsfull at vi falt pladask, forteller Stine. Ektemann og medeier Ole Anders Teigmoen var ikke vond å be, og Knekten ble hentet hjem når han var avvent. 

Trivelig har han absolutt fortsatt med å være, og Stine forteller at de har hatt fokus på at han skal være med på ting. - Han han vært grei hele veien, han er nysgjerrig, men gjør ingen dumme ting eller driver med noen stunt, forklarer Ole Anders. Han ble tømmekjørt på våren da han var åring og på høsten var det liner og dekk. - På vinteren når han var to brukte vi bøyledrag og hekta på småstammer, han leet ikke på et øre en gang, smiler Ole Anders. - I fjor høst ble han spent for vogn, og det gikk også veldig bra. - Vi prikka inn toppformen til Stav, humrer Stine. - Da var han en energibunt av rang, og med en litt spent kusk under kjøreprøven, gikk det sånn der. 

Stine forteller at hingsten har stått både på Lillehammer og i Kvam, og at han roer seg fint både alene og sammen med andre. Nå nyter han maidagene på Kvam, sammen med kompisen Benz, en ti år gammel hund. - Han er med i stallen om morgenen, og Knekten og Benz deler gjerne forkost, ler Ole Anders.

Grane Knekten2.jpg
Ole Anders Teigmoen og Stine Brunsberg sammen med Grane Knekten.

 

Spiss på Stav

Når det kommer til hest, har målet til Stine og Ole Anders vært å ha hester de kan bruke, som de kan ri på fjellturer sammen med. - Men det er morsomt, og ikke minst viktig, å ta dem fram, presiserer Stine. - Det er også fint å dele en hobby, det gir en stor verdi i hverdagen og i livet.

Det var etter hingsteutstillinga på Stav i april, at Grane Knekten ble valgt ut som en av fjellhingstene. Noe som toppet en allerede innholdsrik helg, hvor hingsten ble kåret, stilt som I i kvalitet og dermed spiss i årets treårsklasse. - Jeg var glad jeg hadde solbriller under premieutdelinga, for det var litt tårer en stund, ler Stine. - Det var så artig, og veldig trivelig at folk gleder seg med en. Også er det litt ekstra moro når vi har gjort alt selv. Her kan du se stamtavle og dommerkort fra utstillinga på Stav.

Fjorårets sommer ble tilbragt med en guttegjeng i Reppdalen i Møre og Romsdal, nå er det endelig damenes tur til å bli kjent med Knekten. Ole Anders syns det er stas å få slippe hingst i Sikkilsdalen. - Vi er også ydmyke, dette er jo noe av det største du kan oppleve som hingsteeier, sier Stine. - Og ekstra artig når man har tilknytning til Gudbrandsdalen.

Har du lyst til å slippe hoppa di med trivelige Knekten fra Kvam? Under finner du informasjon om priser og påmelding. Følg med for presentasjon av de andre fjellhingstene!

Priser og påmelding

Grane Knekten står i vårstasjon hos Marianne Sandbakken på Vinstra, hun kan kontaktes på telefon 959 04 943. Innmelding for både vårstasjon og slipp i fjellet gjøres til Norsk Hestesenter via hesteutstilling.no. Kontaktperson er Camilla Ulsrud, telefon: 970 76 960 eller e-post: fjellet@nhest.no. Ta gjerne kontakt før innmelding da det er satt en øvre grense for slektskap mellom hingst og hoppe i Sikkilsdalen.

Pris: kr 4 500,- for vårstasjon eller slipp i fjellet - kr 5 500,- for både vårstasjon og fjellet. Prisene er inkl. mva.

Grane Knekten har ei kvote på 20 hopper, maks fem av disse kan kun stå i vårstasjon.

Elektronisk påmelding til vårstasjon og slipp i fjellet (arrangementene på siden er sortert etter dato).

Grane Knekten4.jpg